Nyheter

Ariel Sharon fortsatt i koma

Fem år i koma etter massivt slag.

Ariel Sharon, Israels tidligere statsminister, har ligget fem år i koma. Årsdagen ble forbigått i stillhet av partiet hans Kadima.

Sharon fikk et massivt slag og falt i koma 4. januar 2006, midt under valgkampen. Han var svært populær og hadde akkurat stiftet et nytt høyreparti, Kadima.

Men da partiets gruppe i Knesset møttes mandag, ble ikke Sharon nevnt. Det fikk avisen Jerusalem Post til å stille spørsmål om arven etter ham også er glemt.

På hjemmebesøk. Sharons lege, Shlomo Segev, sier det ikke har vært noen forandringer i tilstanden hans den siste tiden.

– Situasjonen er stabil, opplyser Segev.

De siste månedene har Sharon blitt sendt hjem til gården sin for korte perioder i håp om at det skulle føre til bedring. Segev sier dette har vært vellykket. Det er hans to sønner, Omri og Gilad, som har omsorgen for ham

Står for styrke. Den tidligere generalen var en del av generasjonen som grunnla staten Israel. For mange israelere står Sharon fortsatt for styrke og stahet.

Men som tidligere forsvarsminister holdes han indirekte ansvarlig for massakren på palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982. Det andre palestinsk opprøret ble utløst da han gjennomførte et omstridt besøk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem i 2000.

Ut av Gaza

Fem år senere sørget han for å trekke Israel ut av Gazastripen og fjernet de ulovlige bosetningene der. Det ble oppfattet som et overraskende og pragmatisk politisk omslag som ikke falt i god jord, særlig på den ytre høyrefløyen.

Kunstneren Noam Braslavsky stiller nå ut en statue i Tel Aviv som viser Sharon liggende i koma, i full størrelse. Den gir besøkende mulighet til å gjennomgå en «kunstig» sorgprosess, uansett om de elsket eller hatet ham, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter