Nyheter

Forsvaret oppgir ikke riktig tall på sårede soldater

– Vi har nok ikke så god kontroll som vi kunne ønske, sier forsvarsministeren.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) må svare på hvorfor hun ikke har oversikt over skadde soldater i Afghanistan.
Ifølge en gjennomgang VG har gjort er minst 48 soldater skadd i tjeneste i Afghanistan de siste årene.
13 av soldatene er alvorlig skadd, men selv soldater som er tildelt medalje for «Såret i strid», er utelatt i Forsvarets egen oversikt.
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier at rutinene ikke har vært gode nok, noe som forklarer hvorfor Forsvaret bare har oppgitt to alvorlig skadde norske soldater i strid i Afghanistan, mens det reelle tallet er åtte.

Krever svar. Lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H), har sendt et skriftlig spørsmål til forsvarsministeren der hun spør om hvilke rutiner som gjelder for rapportering av skader på norske soldater i utenlandstjeneste. Hun spør også om hva forsvarsministeren konkret vil foreta seg for å skaffe seg en totaloversikt og påse at rutinene forbedres. Statsråden har én uke på seg til å besvare spørsmålet.
Eriksen Søreide sier til NTB at det er alvorlig at Forsvaret ikke klarer å skaffe en slik oversikt.
– At en slik oversikt ikke finnes, er meget alvorlig. Forsvarets virksomhet innebærer risiko. Det er derfor av stor betydning med gode rapporteringsrutiner i alle ledd for å kartlegge hendelsesforløp og risiko, sier Eriksen Søreide.
Hun understreker at dette ikke er noen ny problemstilling for Forsvarsdepartementet.
– Det har vært flere medieoppslag om dette tidligere som departementet har kommentert slik at Fremo burde være godt kjent med problemet. Derfor er det overraskende at rapporteringsrutiner og oversikt fortsatt mangler i stort omfang, understreker Eriksen Søreide overfor NTB.

– Svikter soldatene. Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, sier at Forsvaret svikter soldatene.
– Det er respektløst og uakseptabelt overfor dem som tjenestegjør i Afghanistan, sier han.
Han mener også at en tilsløring av fakta er skadelig for debatten knyttet til krigen i Afghanistan. Ellingsen krever at forsvarsministeren rydder opp.

Innrømmer svikt. Forsvarsministeren innrømmer at rutinene ikke har vært gode nok.
– Jeg erkjenner at rapporteringsrutinene ikke er gode nok. Jeg må nå skaffe meg oversikt over bakgrunnen, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap) til NRK.
Forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd innrømmer at det er «feil og mangler» i Forsvarets oversikt. Det begrunner han med at den er utarbeidet «uten en medisinskfaglig vurdering».
– Det har ikke vært meningen å føre noen bak lyset, sier Øglænd til VG.
Stedfortredende sanitetssjef Per William Bratlie-Jensen innrømmer også at statistikken er mangelfull.
– Vi har nok ikke så god kontroll som vi kunne ønske, men dette er noe det jobbes intensivt med, sier han til avisen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter