Nyheter

Kongeparet kom på førjulsvisitt

Ble fristet med grøt.

Kong Harald og dronning Sonja ble møtt av den rene julekortstemningen da de ankom Drøbak tirsdag ettermiddag. Frogns frivillige vartet opp med grøt og saft til gjestene.

Barhodet, men godt kledd i kulden, steg kongeparet ut av bilen utenfor eldresenteret i Drøbak. Der ble de møtt av barn fra Solgry barnehage, som stilte med flagg i hendene og roser i kinnene.

Da kong Harald holdt sin nyttårstale i fjor, la han stor vekt på den frivillige innsatsen rundt om i landet. Frogn frivilligsentral mente de hadde mye å vise fram og inviterte kongen på besøk. Nesten ett år senere kom det brev fra Slottet: Kongen og dronningen ville gjerne komme på en førjulsvisitt.

Vel innenfor døra i det lune trehuset fra 1793, i sin tid donert til byens fattige, ble kongeparet lost til hver sin etasje. Mens kongen besøkte strikkegruppa, kom dronningen rett inn i sitt interessefelt: Malegruppa til internasjonal kvinnegruppe. Kvinner fra ni land i tillegg til Norge hadde stilt ut sine malerier.

LES MER: Kongeparet reiste under falske navn

Varme toner. På gulvet satt Anchalee Phuwiangchan fra Thailand og spilte på en sommerfuglharpe.

– Man blir jo hensatt til helt andre himmelstrøk, sa dronning Sonja da hun hørte de sarte tonene. Utenfor sto vinterkulda inn fra fjorden i Drøbaksundet. Inne varmet samhørigheten.

– Det er herlig bare å møtes for å male, drikke kaffe og høre fantastisk musikk, fortalte frivillig maleinspirator Ragnhild Sodeland. Hun underviser ikke i tradisjonell forstand, men gir tips hvis noen spør.

– Mange har jo kommet langveisfra, og da må det være hyggelig å komme til et lite sted som Drøbak, med sine koselige trebygninger, mente dronningen.

En imponerende fruktkurv med utskårne meloner var ett av kunstverkene. Dronningen fikk selv prøve skalpellen, men overlot den raskt til eksperten.

– Det du bruker en time på, gjør nok jeg på tre, sa hun smilende.

Med de eldre i datagruppa kunne hun utveksle erfaringer om fotobehandling, som dronning Sonja benytter seg mye av selv.

– Det gjelder å ikke være engstelig, men å stupe uti det, sa hun da noen mente det kunne være skummelt.

LES MER: Kongen: Glad i Märtha Louise uansett

Lyst, ikke tvang. De frivillige i Frogn har sitt treffsted og arbeidssted på eldresenteret og på kinoen i Drøbak sentrum.

Vi tror frivillighet lever av lyst og dør av tvang, er sentralens motto. Her bruker folk i alle aldre, av mange nasjonaliteter og med mange forskjellige egenskaper, litt av sin fritid på andre.

Frivilligsentraler finnes over hele landet, og dessuten er det én på Costa Blanca. Over 100 sentraler er å finne på nett. Men fortsatt kommer det nye til, og denne måneden inviterte Kulturdepartementet alle nye sentraler til en konferanse for å gi dem en god start. På et eget nettsted kan man finne ut hvor den nærmeste frivilligsentralen ligger.

Aktivitetene varierer fra sted til sted, og selvsagt etter hvilke behov som fins. I Drøbak har man for eksempel en egen blomstergruppe som vanner pottene på torget og i båthavna om sommeren. Men burde ikke kommunens parkvesen ordne dette?

– Jeg tror folk vil føle større eierskap til blomsterprakten når de selv er med og hjelper til, sa dronningen på vei ut fra eldresenteret. Kongeparet forsikret at grøten smakte, men nekter bestemt for at det var noen av dem som fikk mandelen. Derimot fikk de med seg en boks med sju slag, bakt av sju høyst frivillige menn i alderen 14 til 91 år.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter