Nyheter

EU varsler anerkjennelse av Palestina

Kritiserer Israel for videre bygging på Vestbredden.

EU vil ikke sette noen tidsfrist for når de vil anerkjenne en palestinsk stat, men vil gjøre det når tiden er inne, ifølge et forslag til erklæring fra Unionens utenriksministermøte.

De vil også si seg lei for at Israel ikke forlenget byggestansen i bosetningene, som beskrives som ulovlige og et hinder for fred, ifølge utkastet som blir lagt fram for ministrene senere mandag.

Teksten viser til at Den palestinske selvstyremyndigheten ifølge Verdensbanken vil kunne utgjøre en stat i løpet av nær framtid.

– EU gjentar at den er klar, når tiden er inne, til å anerkjenne en palestinsk stat, heter det i utkastet, som er blitt til etter tøffe forhandlinger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ikke endrede grenser. EU vil ikke anerkjenne endringer til grensene fra 1967, med mindre partene selv er blitt enige om det, ifølge erklæringen.

Israel okkuperte omkringliggende landområder, inkludert Vestbredden og Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967. EU har tidligere erklært støtte til at Jerusalem skal være hovedstad både for et framtidig Palestina og Israel. Israelske ledere har gjentatte ganger erklært at byen er udelelig.

Ifølge diplomatkilder er EUs medlemsland splittet mellom dem som ønsker en tøffere linje overfor Israel og dem som er mer moderate. Men det er økende frustrasjon over Israel, ifølge en diplomat.

Tidsfrist? Israelske medier meldte mandag at Tyskland, som har vært en sterk støttespiller for Israel, vil at EU anerkjenner Palestina om et år dersom det ikke er forhandlet fram noen løsning på konflikten. Men det avviser diplomater overfor AFP.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat ba mandag EU om å anerkjenne en palestinsk stat basert på grensene fra 1967. Palestinere har arbeidet for å få anerkjennelse for staten av andre land og i internasjonale organer. Argentina og Brasil har allerede anerkjent staten.

Palestinernes statsminister Salam Fayyad leder et prosjekt for å bygge statsinstitusjoner og arbeidet skal være ferdig i august neste år.

Forhandlingene om en fredsavtale går imidlertid svært langsomt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter