Nyheter

Bombemanns ekstremisme fordømt i Luton-moské

Stormet ut av moskeen. Ville elles blitt kastet ut, sier leder Qadeer Baksh (bildet).S

Selvmordsbomberen i Stockholm skal for tre år siden ha blitt jaget bort fra et moskésamfunn i Luton i England på grunn av sine ekstreme holdninger.

LES OGSÅ: Antatt bombemann: – Frykt ikke døden

Taimour Abdulwahab al-Abdaly (28), som politiet tror sto bak angrepet, var med i Luton Islamic Centre i 2006–2007, men ble der avslørt av andre medlemmer for å ha forsøkt å forfekte et «forvrengt syn» på islam.

Da han ble konfrontert med dette av andre medlemmer, skal han ha stormet ut og ikke senere blitt observert i moskeen, skriver BBC.

LES OGSÅ NORSK OVERSETTELSE AV LYDFIL: Den svenske selvmordsbomberens budskap

Offentlig fordømt. Qadeer Baksh, som leder Luton Islamic Centre, forteller at Abdaly forlot moskeen etter å ha blitt offentlig fordømt for sine meninger.

– Han forandret innstilling til jihad, og da vi avslørte ham ble han så opprørt at han stormet ut av moskeen. Hadde vi visst at han ville ty til vold hadde vi kastet ham ut uansett, sier, sier Baksh til nyhetsbyrået TT.

SI DIN MENING: Hva er du mest redd for?

Ransaket hus. Britisk politi etterforsket mandag om den svenske bombemannen lot seg inspirere i Luton, en by som ifølge britiske medier er blitt synonym med radikal islamisme. Politiet gjennomførte blant annet en ransakelse i et hus som skal ha tilhørt bombemannen, uten å finne farlige stoffer eller pågripe noen.

Ingen andre enn selvmordsbomberen ble drept i lørdagens angrep i Stockholm, men aksjonen er den første i sitt slag i Skandinavia.

Abdaly studerte ved University of Bedfordshire i Luton i årene 2001–2004, og han skal ha bodd i byen de senere årene sammen med kone og to barn. Han kom til Sverige fra Midtøsten som elleveåring.

Selvmordsbomberen besøkte også byen bare to og en halv uke før han gjennomførte angrepet.

LES VÅRT LANDS NETTLEDER: Når bombene kommer nær

Radikalt miljø. Dette er langt fra første gang Luton blir nevnt i samme åndedrag som radikal islamisme. For to år siden ble det i en lekket britisk etterretningsrapport slått fast at Luton huser ett av landets største ekstremistmiljøer, skriver The Daily Telegraph.

I 2004 møttes to av de mest beryktede terrorcellene i britisk historie rett nord for Luton, og bombemennene som angrep London i juli 2005, møttes i nettopp denne byen på dagen for selve angrepet.

Byen kom på nytt i fokus i 2009. Da demonstrerte radikale muslimer mot hjemkomne, britiske Afghanistan-soldater under slagord som «Anglikanske soldater: Slakterne fra Basra» og «Anglikanske soldater: feiginger, drapsmenn og ekstremister».

Den siste tiden har byen også blitt et sentrum for aktivitetene til innvandringsmotstanderne i den høyreradikale gruppen English Defence League.

LES OGSÅ: Norske muslimer fordømmer terror

– Ikke direkte styrt. Britiske etterretningskilder antyder at Stockholm-bomberen kan ha vært en av et økende antall enkeltpersoner som er påvirket av al-Qaidas ideologi og har tilbrakt tid i Storbritannia, skriver avisen The Guardian.

Kildene sier samtidig at han muligens hadde planlagt sitt eget angrep, og at det ikke er noe som tyder på at han var direkte styrt av al-Qaida.

Det faktum at angrepet i Stockholm mislyktes, kan også tyde på at al-Qaida ikke er i stand til å gi sine tilhengere tilstrekkelig opplæring, mener britiske etterretningskilder.

Aksjonen har likhetstrekk med flere andre angrep, blant annet det mislykkede bombeangrepet mot Times Square i New York i mai i år og den mislykkede bombingen av en flyplass i Glasgow i 2007.

LES OGSÅ: Storberget: For svake metoder mot terror

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter