Nyheter

«Gud ta mitt liv når du er fornøyd med meg»

Mistenkt bombemann i Sverige la ut martyrvideo på Facebook.

En mann sprengte seg selv til døde midt i sentrale Stockholm. Han hadde et bombebelte gjemt på kroppen. Like før eksploderte en bil et par hundre meter unna. To av de som ble rammet, ble lettere skadet.

Den mistenkte selvmordsbomberen i Stockholm skal ha lagt ut martyrvideoer på sin profil på nettsamfunnet Facebook.

Bileieren har et profilbilde på sin Facebookside som viser to personer, en av dem bærer på al-Qaidas sorte flagg, skriver Expressen. På siden er det også lagt ut flere Youtube-videoer, blant annet et klipp som viser en martyr som dør foran kamera etter å ha blitt såret, ifølge avisa.

LES OGSÅ: Vitne til terrorforsøk: – Vi ble livredde

- Gud, ta mitt liv. I slutten av november skal han ha skrevet følgende på Facebook: «Gud ta mitt liv når du er fornøyd med meg. Gud gi meg ærlighetens ord og handlinger. Gud jeg tilegner deg alle mine handlinger. Gud hold meg unna falskhet».

Ifølge Aftonbladet er avsenderen av trusselbrevet som ble sendt til nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo en 28 år gammel mann.

LES OGSÅ: Säpo: Eksplosjonene var terrorangrep

Ifølge TT er brevet underskrevet med samme navn som bilen er registrert på.

Arabisk. Ifølge øyenvitner skal mannen ha vært i 25-årsalderen og ha ropt noe på arabisk før sprengladningen ble utløst.

Den tyske avisa Der Spiegel skriver i sin nettugave at den angivelige selvmordsbomeren er en ung iraker som var svært aktiv på forskjellige sosiale nettemedier.

Svensk politi vil fortsatt ikke gå ut med identiteten til mannen som sprengte seg i lufta i sentrum av Stockholm lørdag, men ifølge tyske Der Spiegel skal han ha kommet fra Irak.

Spiegel Online skriver at den unge irakeren har vært aktiv på sosiale nettmedier og skrevet innlegg mot krigene i Irak og Afghanistan.

Epost rett før. Ti minutter før den første eksplosjonen, mottok nyhetsbyrået TT og svensk sikkerhetspoliti en e-post.

– Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør, het det e-posten, der det blant annet ble henvist til de svenske soldatene i Afghanistan.

E-posten omtalte videre til den svenske kunstneren Lars Vilks som har hisset på seg mange muslimer med sine karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Utløste sprengladning. TTs redaksjonssjef Mats Johansson bekrefter at avsenderens identitet er kjent for nyhetsbyrået, men vil overfor NTB ikke oppgi noe navn.

– Jeg tror ikke vi har vært i kontakt med ham tidligere, sier Johansson.

Ti minutter etter at redaksjonen i TT mottok e-posten, eksploderte en bil som sto parkert på hjørnet av Drottninggatan og Olof Palmes gata. Bilen begynte deretter å brenne.

Etter ytterligere ti minutter utløste selvmordsbomberen en sprengladning på Bryggargatan, et par hundre meter fra den brennende bilen.

Ifølge øyenvitner døde mannen kort tid senere med store skader i mageregionen. To forbipasserende fikk lettere skader i eksplosjonen.

Bekrefter ikke. Sveriges utenriksminister Carl Bildt var raskt ute med å stemple hendelsene i Stockholm som en terroraksjon.

– Et høyst bekymringsfullt forsøk på terroristangrep. Det mislyktes, men kunne fått katastrofale følger, skrev Bildt på Twitter.

Ikke bekrefte. Svensk politi vil ikke bekrefte at det er noen sammenheng mellom e-posten og de to eksplosjonene i sentrum av Stockholm.

– Det lar seg ennå ikke bekrefte at det var noen sammenheng mellom e-posten og hendelsene i Stockholm, sa vakthavende i det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), Michael Gunnarsson til TT natt til søndag.

– Tidsmessig så er det jo sannsynlig at det var en sammenheng, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere, sier han.

Samme navn. Gunnarsson vil ikke kommentere TTs opplysninger om at bilen som eksploderte var registrert på samme navn som sto oppført som avsender av e-posten.

Politiet har ikke gått ut med identiteten til mannen som sprengte seg i lufta, men ifølge øyenvitner skal han ha vært i 25-årsalderen og ha ropt noe på arabisk før sprengladningen ble utløst.

E-posten TT mottok inneholder også lydfiler på svensk og arabisk, men Spiegel Online er foreløpig alene med opplysningen om at han var iraker.

– Pappa elsker de. E-posten TT mottok viser også mannens tilknytning til den arabiske delen av verden.

Mannen hevder å ha vært i Midtøsten for å føre hellig krig, noe han ifølge seg selv aldri fortalte til kona og barna.

Han understreker videre i e-posten sin kjærlighet til familien og ber kona kysse barna fra ham.

– Si til dem at pappa elsker dem, heter det i e-posten.

– Ikke alene. Terroreksperten Magnus Ranstorp, som er tilknyttet den svenske Försvarshögskolan, er overbevist om at selvmordsbomberen ikke var alene om aksjonen.

– Det er ekstremt usannsynlig at han handlet helt på egen hånd. Andre har støttet ham. Han kan også ha hatt støtte fra utlandet, enten fra en organisasjon eller fra en gruppe individer, sier Ranstorp til NTB.

Ranstorp har de siste 20 årene forsket på al-Qaida og militante islamister, og han tror at gjerningsmannen har vært i Säpos søkelys.

– Dette er en mann som Säpo ganske sikkert har hatt i kikkerten, sier Ranstorp, som er dypt bekymret over at Sverige og Norden lørdag opplevde sin første selvmordsbomber.

– Det er ekstremt urovekkende at noe slikt skjer her, sier han.

Gikk av for tidlig. Politiet tror bomben på kroppen til mannen som sprengte seg i lufta i Stockholm detonerte for tidlig, og at bombemannen var på vei til en folkerik plass, ifølge Expressen.

Expressen skriver at politiet jakter på en mann som skal ha stått og pratet med den mistenkte selvmordsbomberen før eksplosjonene lørdag ettermiddag.

Politiet har ifølge avisa en teori om at bomben på mannens kropp detonerte for tidlig, og at målet var å ramme en større folkemengde.

– Han var på vei til en folkerik plass, sier en anonym kilde.

Uklar avsender. En politikilde bekrefter overfor avisa Expressen at det er en sammenheng mellom selvmordsbomberen og brevet som ble sendt til nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

– Men det er uklart om det er han selv som har sendt det, sier Expressens kilde.

Stockholmspolitiet er imidlertid fortsatt tilbakeholden med opplysninger.

– Vi har ennå ikke identifisert den døde mannen, sier Petra Sjölander i politiet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter