Nyheter

Regjeringen utsetter uføres alderspensjon

Høyre: Dette skyldes rødgrønn uenighet.

Regjeringen kommer ikke med proposisjonen om uførepensjonisters alderspensjon i desember, som tidligere varslet. Årsaken er uenighet innen regjeringspartiene, mener Høyre.

I den korte forklaringen fra Arbeidsdepartementet heter det at uførereformen er svært omfattende, med store konsekvenser, og at det kreves noe mer tid enn varslet på å få proposisjonen lagt fram.

- Åpenbar uneighet. Høyres Torbjørn Røe Isaksen sier til NTB at noe av forklaringen på utsettelsen åpenbart er uenighet innen regjeringspartiene.

– Høyre er enig med statsministeren i at også uføre må akseptere en form for levealdersjustering i den kommende pensjonsreformen, men det må gjennomføres i kombinasjon med skjermingstiltak som sikrer anstendige ordninger for dem som er syke, sier Røe Isaksen.

Han tror det er uenighet i Arbeiderpartiet og at SV ikke er så opptatt av arbeidslinjen i pensjonsprosessen som har ført til utsettelsen. Høyre står derimot fast på pensjonsforliket, som sier at det skal lønne seg å arbeide, og at det er nødvendig å justere fremtidens pensjoner i takt med økt levealder, sier Røe Isaksen.

Kan ramme unge uføre. Det har den siste tiden vært mye politisk uro rundt tilpasningen av uføretrygden til pensjonsreformen som trår i kraft 1. januar 2011. Særlig har det stormet rundt levealdersjusteringene, som for friske betyr at trygdeutbetalingen er avhengig av hvor lenge de står i arbeid.

Denne muligheten har ikke uføre som aldri kan komme i arbeid og dermed lå an til å få kutt i sine alderspensjoner. Regjeringens planer ville gi unge, uføre opp til 35.000 kroner mindre i årlig alderstrygd, er det blitt hevdet.

Skatt. Et annet forslag har vært å skattlegge uførestønad på linje med lønnsinntekt. Begge forslag underbygger det overordnede målet om at det skal lønne seg å stå i arbeid framfor å få trygd, samtidig som trygdenivået ikke må være så lavt at det skaper flere fattige.

Høyre vil samarbeide. Røe Isaksen som sitter i arbeids- og sosialkomiteen, sier opposisjonen ønsker å samarbeide med regjeringen om å finne en løsning som styrker arbeidslinjen. Han er ikke fornøyd med den kontakten som har vært hittil og ønsker å få flere og bedre opplysninger om hvordan regjeringen ser på hele problemkomplekset rundt uføretrygden.

– Uførepensjonsutvalget arbeider med langt flere viktige spørsmål enn levealdersjusteringene. Det er foreløpig veldig uklart hva regjeringen mener om en rekke spørsmål knyttet til uføretrygden. Dagens forslag om å utsette behandlingen av de midlertidige tilpasningene for uføre bør bety at Stortinget får mulighet for å behandle hele problemkomplekset knyttet til uføretrygden på nyåret, sier Røe Isaksen.

Fortsatt sykmeldt. Regjeringen opplyste tirsdag at arbeidsminister Hanne Bjurstrøms sykmelding forlenges til over nyttår. Ap-statsråden ble sykmeldt i begynnelsen av november på grunn av svimmelhet.

Hun skulle vært tilbake på jobb denne uken, men nå melder regjeringen at sykmeldingen er forlenget til 3. januar 2011. Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) leder Arbeidsdepartementet så lenge Bjurstrøm er sykmeldt.

I en pressemelding fra Rødt skriver partiets leder, Turid Thomassen, at utsettelsen av uførereformen er en gladnyhet. Hun ser regjeringens avgjørelse som en seier for de krefter som har arbeidet for å få fram urettferdigheten i denne delen av pensjonsreformen.

– Nå har alle vi som er motstandere av levealdersjustering og økt skattlegging av pensjon fått litt mer tid til å jobbe med alliansebygging opp mot Stortinget og regjeringen, sier Thomassen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter