Nyheter

5 millioner i bot til Vestre Viken

Straff etter ventelistesaken.

Vestre Viken HF har fått en betinget foretaksstraff på 5 millioner kroner som følge av ventelistesaken ved kirurgisk avdeling på Bærum sykehus.
Boten er gjort betinget, slik at helseforetakets budsjett ikke reduseres og pasientene ikke blir skadelidende. Gjennom en prøveperiode på fem år skal påtalemyndigheten og Helsetilsynet følge Vestre Vikens praksis tett, opplyser politiet.
Fristen for å vedta boten er den 22. desember.
Ingen enkeltpersoner var anmeldt i saken. Politiet i Asker og Bærum politidistrikt har heller ikke funnet grunnlag for å straffe enkeltpersoner.

En alvorlig sak. Det var i november i fjor at det som da het Sykehuset Asker og Bærum, ble oppmerksom på at pasienter ikke ble kalt inn når de skulle. Det ble startet en intern gransking ved sykehuset, som er en del av Vestre Viken helseforetak HF. I januar ble sykehuset anmeldt av Helsetilsynet.
– Dette er en svært alvorlig sak, og helseforetaket vil nå bruke noen dager til å gjennomgå premissene og betingelsene for foretaksstraffen. Deretter vil styret ta stilling til forelegget, sier styreleder Helge Bryne i Vestre Viken HF.
Bryne understreker at det er viktig at dagens ledelse fullfører arbeidet med å rette opp feilene og de alvorlige manglene i pasientoppfølgingen som er blitt avdekket.

LES MER: Starter etterforskning av sykehus

Omfattende etterforskning. Etterforskningen har avdekket at sykehuset fra 2004 til 2009 hadde for dårlige rutiner for sikre at pasienter ble informert om retten til behandling innen en angitt frist.
Politiets arbeid har konsentrert seg rundt spørsmålet om det har vært systemfeil ved sykehuset. Hvorvidt pasienter med krav på nødvendig helsehjelp har fått en frist for behandling som samsvarer med pasientrettighetsloven, har vært spesielt viktig.
Boten kommer også som en følge av at pasienter fikk manglende informasjon om klagerett og fritt sykehusvalg, opplyser sykehuset.

Anmeldt av Helsetilsynet. Saken har også blitt behandlet av Helsetilsynet, som anmeldte saken. Tilsynet mente sykehuset drev uforsvarlig helsehjelp med mangelfull styring- og internkontroll. Bakgrunnen var at pasienter ikke var tilbudt hjelp innenfor den fristen sykehuset selv har satt som nødvendig og forsvarlig.
I august tok politiet ut en foreløpig siktelse mot Vestre Viken. Sykehuset innrømmet at de hadde brutt lovpålagte behandlingsfrister for flere tusen pasienter.
Den 8. april trakk Erik Omland seg som administrerende direktør i Vestre Viken HF. Nils Fredrik Wisløff ble ansatt som ny administrerende direktør i juni. I september fikk sykehuset oppnevnt et nytt styre, med Bryne som ny styreleder.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter