For å unngå den nye ekteskapsloven, kan Det Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn (DELK) ende opp med å anbefale sine medlemmer å bruke en samboerkontrakt.
DEBATT: Bør kirkesamfunn slutte å vie folk etter gjeldende ekteskapslov og heller anbefale dem å inngå samboerkontrakt? Delta i debatten på verdidebatt.no.
– Den nye ekteskapsloven er ikke forenelig med kristen tro. Derfor er vi tvunget til å tenke alternativt, sier Jan Bygstad, som er prest i DELK-menigheten i Bergen.
Tidligere i år var han med en tverrkirkelig arbeidsgruppe som utredet alternativer for hvordan kirkesamfunnene skulle opptre når den nye ekteskapsloven trådte i kraft. Gruppen konkluderte med å anbefale at kirkesamfunnene burde frasi seg vigselsretten. Det alternativet som ble anbefalt, består i at brudeparet går til byfogden og inngår borgerlig ekteskap. Deretter får de en kirkelig vielse.
– Dette er en pragmatisk løsning som ble anbefalt for enklest å kunne ivareta de juridiske sidene ved ekteskapet, og svarer til den praksis en finner i de fleste europeiske land. Samtidig innebærer dette likevel at man i realiteten aksepterer ekteskapsloven, sier Jan Bygstad.
LES MER: Per Lønning vil ha ekteskapsloven til Strasbourg
Enevoldstiden. For Bygstad og flere er dette kompromisset ikke tilfredsstillende. Han har kommet til at det beste vil være et fullstendig brudd med den statlige ekteskapsloven. Han går inn for det andre alternativet som den tverrkirkelige arbeidsgruppen vurderte. Dette har han også fremmet dette overfor DELK.
Forslaget går ut på at kirken «tar tilbake» den rett som gjaldt før 1582, da statsmakten overtok vigselsmonopol. Det handler om at kirken etablerer en vigsel som «står på egne ben» og ikke lar seg definere av den statlige lovgivning.
– I praksis innebærer dette at brudeparet skriver en sivilrettslig kontrakt – parallelt til dagens samboerkontrakt – og deretter inngår ekteskap gjennom en offentlig, kirkelig vielse. På den måten registreres de ikke under den likekjønnede ekteskapsloven, sier Jan Bygstad.
LES MER: Prester ber samboere gifte seg
Ikke samboere. – Er ikke en anbefaling av samboerkontrakt det samme som å oppgi ekteskapet?
– Dette er ikke en anbefaling av samboerskap. Samboerskap betyr en privatisering av samlivsinngåelsen i strid med Guds ord. Ifølge kristen tenkning om ekteskapet er den offentlige vigsel konstituerende for ekteskapet. Poenget med dette forslaget er at kirken tar tilbake den gamle vigselsrett fra før enevoldstiden. Dermed kan kirken selv definere både hva ekteskapet er. Den juridiske siden ved ekteskapsinngåelsen må selvfølgelig også sikres på forsvarlig måte. Det handler blant annet om eiendom, arv og barn. Derfor forutsetter en slik ordning også en juridisk bindende sivilrettslig kontrakt, sier DELK-prest Jan Bygstad.
LES MER: Ekteskap mer stabilt enn samboerskap
Riktig vei. Nina Karin Monsen, som fikk Fritt Ord-prisen for sin kamp mot likekjønnet ekteskap, liker løsningen som Jan Bygstad går inn for. Hun kan ikke under noen omstendigheter anbefale noen å gifte seg med den nye ekteskapsloven.
– Kristne par bør heller velge samboerskap. De formelle sidene organiseres gjennom samboeravtale, mens den kirkelige delen blir ivaretatt gjennom en vielse i kirken. Det synes jeg er en ryddig måte å organisere sitt samliv på, sier Monsen.
LES MER: Slett utredning av ekteskapslov
Lønning skeptisk. Per Lønning, en av de andre motstandere av likekjønnet ekteskap, støtter ikke tanken om at samboerkontrakt skal erstatte ekteskap.
– Vi er tvunget opp i en selvmotsigende situasjon. Ved alteret lover mann og kvinne hverandre troskap innfor Guds åsyn. Men formelt blir dette ekteskapet registrert på lik linje med et likekjønnet ekteskap, sier Lønning, som fortsetter:
– Jeg forholder meg til det kirkelige ritualet som skjer ved alteret. Så lenge vi ikke får et nytt ritual tredd ned over hodet på oss, mener jeg de ordene som blir sagt her er de som er gyldige, sier Lønning, som samtidig uttrykker en viss forståelse for argumentasjonen til Nina Karin Monsen og Jan Bygstad.
– Hvis det blir innført et nytt ritual som er tilpasset den nye ekteskapsloven, vil vi komme i en helt annen situasjon. Jeg ser at et par biskoper har uttalt seg i retning av et nytt ritual uten bibelsk fotfeste, så jeg ser ikke bort fra at vi kan bli dyttet hodekulls inn i en situasjon som vil tvinge meg til å trekke en annen konklusjon, sier biskop Per Lønning.