Nyheter

SVs fattige trøst

Partiet ville avskaffe fattigdommen i Norge. Nå innrømmer statsråd Audun Lysbakken at han ikke klarer å hjelpe alle.

70.000 barn er fattige i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrås nyeste tall som er fra 2007. I går leverte barneminister Audun Lysbakken (SV) denne innrømmelsen under en nasjonal konferanse om fattigdom:

– Selv om vi lever i verdens rikeste land, så makter vi ikke å løse problemene for alle. Vi makter ikke å gi alle barn mulighetene til et godt liv. Barnefattigdommen mener jeg vi særlig må ta opp kampen mot, sier Lysbakken.

Han ba om råd og innspill for å komme videre i kampen mot fattigdom. Særlig fattigdom blant innvandrerbefolkningen bekymrer statsråden for Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet.

Fortsatt fattige. Partileder i SV, Kristin Halvorsen, uttalte under valgkampen i 2005 at partiet skulle avskaffe fattigdom i Norge innen 2009.

«SVs mål er at fattigdommen skal avvikles i løpet av stortingsperioden» stod det i partiprogrammet. Målet ble stadfestet i Soria Moria I.

Men fattigdommen i Norge har ikke forsvunnet. Tvert i mot har det blitt flere fattige barn i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen fattige barn har økt fra tre prosent i treårsperioden 1999-2001 til åtte prosent i 2006-2008 (se graf).

Tirsdag deltok barne-, likestillings- og inkluderingsminister Lysbakken sammen dronning Sonja på en nasjonal konferanse om fattigdom. Her erkjente han at regjeringen har mye å ta tak i.

Blir ikke hørt. Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Sturla Stålsett, mener politikerne virker resignerte i fattigdomskampen.

– Fattigdom går i arv, det vet vi: fra generasjon til generasjon og fra regjering til regjering, sier Stålsett til Vårt Land.

Han skulle ønske den rødgrønne regjeringen hadde sterkere politisk vilje til å gjøre noe med problemet. Han legger merke til at det settes i gang positive tiltak, men skulle gjerne sett at det ble satt mer prestisje i å avskaffe fattigdommen i Norge.

– Det er nå vi har en mulighet til å gjøre noe. Det finnes ingen trylleformel for å løse dette, men det må satses kraftigere, sier Stålsett.

Han mener regjeringen må gi bedre rammevilkår til fattige barnefamilier, i form av mer sosialhjelp, støtte til skole og fritidsaktiviteter og til integrering som helhet.

Mange vil avskaffe fattigdommen, likevel skjer lite. Hvorfor det?

– Det handler om prioriteringer. Fattige mennesker er ikke en sterk gruppe i Norge. Når det kommer til de harde forhandlingene om kronene i statsbudsjettet, blir det liten uttelling, sier han.

Krever Nav-ombud. Styreleder for Fattignorge, Georg Rønning, forteller at han daglig møter mennesker som har det vanskelig på grunn av dårlig råd.

– Folk har ikke råd til helsetilbud, tannlege eller medisiner. Mange føler seg utenfor fordi de ikke har råd til ferie, fritidsaktiviteter eller at barna kan være med i bursdager, sier han.

Rønning påpeker at mange fattige blir kasteballer i systemene, og mener få kjenner rettighetene sine.

– Derfor må vi få et Nav-ombud snarest, oppfordret han i går.

Ikke i mål. Fattigdomsbekjempelse er en viktig sak for SV. Men Lysbakken erkjenner at regjeringen må nå ut til flere dersom de skal lykkes.

– Hvor godt synes du at SV har lykkes med fattigdomsbekjempelsen i regjering?

– Vi har økt innsatsen mot fattigdom betydelig, i forhold til forrige regjering. Det har hjulpet mange, men vi må fortsatt hjelpe flere. Vi må særlig konsentrere oss om innvandrerbefolkningen, sier Lysbakken til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter