Nyheter

Kommuner må kutte i velferdstilbud

Kan takke seg selv, mener Navarsete.

Grunnen til at enkelte kommuner sier de må kutte i velferdstilbudet neste år, kan være at de har drevet over evne de siste årene, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Halvparten av ordførerne som har svart i en undersøkelse som NRK har gjennomført, sier at økonomien i deres kommune ser dårligere ut i 2011 enn i år. Bare 12 prosent tror på vekst. Kuttene vil ramme skoler, barnehager, eldreomsorg, kultur, idrett, samferdsel og helsesektoren.

250 av landets 430 ordførere har svart.

Krevende vekst. Kommunalministeren sier at kommunesektoren har fått 41 milliarder kroner mer å rutte med siden 2005, og at inntektene neste år øker med ytterligere 5,7 milliarder kroner.

Hun tror at noen av kommunene som nå må kutte, kan lide av voksesmerter.

– Det har vært et høyt byggenivå, og det er 40.000 flere årsverk i kommunesektoren nå enn i 2005. Dette er en gedigen vekst. For enkelte kommuner kan det være krevende å fortsette denne veksten, sier Navarsete til NTB.

Kulturhus. På spørsmål om kommunene har drevet over evne, sier statsråden:

– Kommunene er like forskjellige som deg og meg. Det er det som er så flott med det kommunale selvstyret. Derfor er det er ikke mulig for meg å si om statlige rammer er for små, eller om noen kommuner har vært litt for ambisiøse med å bygge og med å ansette flere medarbeidere. Et høyt aktivitetsnivå er gledelig, fordi det gir bedre tjenester. Men det er også veldig krevende, og har man for eksempel bygd nytt kulturhus, vil konsekvensene av det også bli merkbare, sier Navarsete.

Vi blir flere. KS-direktør Sigrun Vågeng mener en av årsakene til pengemangelen i kommunene, er at det blir flere av oss. Vi lever også lenger, og det gir økte pensjonskostnader i de fleste kommunene.

Kristiansands ordfører Per Sigurd Sørensen (H) mener kommunenes gjeld er én av grunnene til at så mange må kutte.

– Kommune-Norge har i dag ekstremt høy gjeld. Vi kan ikke holde på slik, fordi inntektene ikke har økt i samsvar med økte investeringer og økte driftskostnader, sier Sørensen.

Blir ofte bedre. Kommunalminister Navarsete sier at tidligere tilsvarende undersøkelser som også er blitt gjennomført i november, etter at kommunene har lagt budsjetter for det kommende året, ofte viser seg å gi et dystrere bilde enn det er grunnlag for.

– Vi har de siste årene fått erfaring for at aktivitetsnivået blir høyere enn det ordførerne sier i slike undersøkelser i november, sier Navarsete.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter