Nyheter

Politiet skal etterforske ambassadesaken

Vil komme til bunns i saken.

Riksadvokaten har besluttet å etterforske den såkalte ambassadesaken. Arbeidet settes ut til Østfold politidistrikt.

– Bakgrunnen er en helhetsvurdering av all informasjon som har tilflytt oss i løpet av dagen. Anmeldelsen fra Rødt er bare en del av dette. Beslutningen hadde kommet uansett, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo statsadvokatembeter til NTB.
Han vil ikke kommentere nærmere hva slags informasjon han sikter til. Maurud har påtaleansvaret for saken, mens selve etterforskningen er satt ut til Østfold-politiet.
– Vi vil være sikre på at vi går klar av personlige bindinger, og da er Østfold forhåpentligvis langt nok unna.

LES MER: Norske polititopper drev overvåking for USA

Anmeldt. Rødt anmeldte tidligere fredag flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden. Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.
Da fikk riksadvokat Tor-Aksel Busch noe å tenke på.
– For få timer siden kom det inn en anmeldelse til oss fra partiet Rødt. Den er vi nødt til å håndtere på et eller annet vis, sa Busch til NTB fredag ettermiddag.
Et par timer senere var det innledet etterforskning.
– Vi ønsker først og fremst å få klarlagt hva denne gruppen rent faktisk holdt på med, og vurdere om det kan representere straffbare forhold. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på noe straffbart, men det er det vi vil etterforske, sier Maurud.
– Vilkårene for å iverksette etterforskning er ikke veldig strenge i vår lovgiving. Her er det spørsmål om det er rimelig grunn til å undersøke, legger han til.
Saken kan også bli aktuell for Spesialenheten for politisaker å se på.
– På bakgrunn av anmeldelsen vil Riksadvokaten måtte ta stilling til om det er spørsmål i saken som er egnet for oss å se nærmere på, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.

Frykter tapte bevis. – Dette er grove overtramp, og det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Vi regner med at mange av dem som er blitt overvåket og registrert på ulovlig vis, er medlemmer av Rødt. Mange av våre har demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden, sier Rødt-leder Turid Thomassen til NTB.
– Hva om dette hadde vært snakk om en annen makt enn USA? Det er nok å minne om Treholt-saken, legger hun til.
Advokat og Rødt-medlem Harald Stabell frykter at viktige bevis mot de navngitte nordmennene i overvåkingssaken kan ha gått tapt siden politiet først innleder etterforskning to dager etter at TV 2 brakte nyheten.
– Det skulle være en enkel sak å pågripe personene og avhøre disse. Ut fra dokumentasjonen er det skjellig grunn til mistanke, sier advokaten, som også er medlem av rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen.
Stabell frykter at de involverte personene har rådført seg med hverandre og dermed kan gi like forklaringer til politiet.
– Vi mener det er tilstrekkelig hurtig å sette i gang nå, og har foreløpig ingen frykt for dette med bevisforspillelse, sier Maurud.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter