Nyheter

Partiet Rødt har anmeldt overvåkere

Riksadvokaten inn i ambassadesaken.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil ta stilling til en anmeldelse fra Rødt om ulovlig overvåking i den såkalte ambassadesaken.

– For få timer siden kom det inn en anmeldelse til oss fra partiet Rødt. Den er vi nødt til å håndtere på et eller annet vis, sier Busch til NTB.

Han understreker at saken i utgangspunktet sorterer under Statsadvokaten i Oslo, men anmeldelsen fra Rødt kom direkte til Riksadvokaten og derfor er landets høyeste påtaleinstans nå inne i ambassadesaken.

Ifølge riksadvokaten vil anmeldelsen først bli behandlet på mandag, men han vil ikke kommentere om viktige bevis kan gå tapt ved at etterforskning ikke innledes umiddelbart.

– Vi har akkurat fått inn anmeldelsen, og jeg vil ikke kommentere bevisforspillelsesaspektet, sier Busch til NTB.

– Grove overtramp. Rødt sin anmeldelse omfatter flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden. Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.

– Dette er grove overtramp, og det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Vi regner med at mange av dem som er blitt overvåket og registrert på ulovlig vis, er medlemmer av Rødt. Mange av våre har demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden, sier Rødt-leder Turid Thomassen til NTB.

– Hva om dette hadde vært snakk om en annen makt enn USA? Det er nok å minne om Treholt-saken, tillegger hun.

Rødt ber også Riksadvokaten vurdere behovet for en settepolitimester ettersom flere av de anmeldte har yrkesbakgrunn fra ulike etater med tilhold i Oslo.

Frykter tapte bevis. Advokat og Rødt-medlem Harald Stabell frykter at viktige bevis mot de navngitte nordmennene i overvåkingssaken kan gå tapt dersom ikke politiet snart setter i gang en etterforskning, melder VG Nett.

Den erfarne strafferettsadvokaten stiller seg undrende til at politiet ikke har startet ordinær etterforskning etter at TV 2 avslørte overvåkingen som er utført på oppdrag fra den amerikanske ambassaden i Norge. Etter ordre fra justisminister Knut Storberget (Ap) har politiet iverksatt en undersøkelse, men så langt er det avvist at det dreier seg om en kriminaletterforskning.

– Det skulle være en enkel sak å pågripe personene og avhøre disse. Ut fra dokumentasjonen er det skjellig grunn til mistanke, sier advokaten, som også er medlem av rettssikkerhetsutvalget i Advokatforeningen.

Stabell frykter blant annet at de involverte personene skal rådføre seg med hverandre og gi like forklaringer til politiet. Rødt deler Stabells bekymring.

– Politiet har så langt ikke løftet en finger for å sikre seg mot bevisforspillelse, sier Thomassen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter