Nyheter

Orkan truer Haitis jordskjelvofre

1,3 millioner bor fortsatt i provisoriske leirer etter jordskjelvet i januar.

Regn og vind pisker Haiti. Orkanen Tomas bringer med seg voldsomt uvær som gjør livet enda vanskeligere for Haitis jordskjelvofre.

Tomas nærmet seg Haitis vestkyst fredag, og uværet satte allerede sitt preg på deler av landet i form av kraftig vind, regn og oversvømmelser.

14 mennesker mistet livet da uværet, som da var en tropisk storm, traff øya Saint Lucia natt til fredag. Ifølge et amerikansk orkansenter har Tomas utviklet seg til orkan styrke på ferden mot det fattige og hardt rammede Haiti.

– Mine brødre og søstre: Forlat de områdene som er mest utsatt, jeg ber dere, sa Haitis statsminister Jean-Max Bellerive i en fjernsynstale fredag.

Også president René Préval ber innbyggerne om å ta forholdsregler og følge evakueringsanbefalinger.

– Beskytt livene deres, sier han.

Vil ikke dra. Selv om myndighetene ber internflyktningene om å evakuere de skrøpelige bostedene sine, vegrer mange seg for å dra fordi de få eiendelene deres da vil stå ubeskyttet. Mange har ingen steder å gjøre av seg.

– Vi kommer ikke til å reise. Ingen kan få oss til det. Vi har vært her i åtte måneder, og vi kommer ikke til å forlate teltet vårt, sier Natacha Jean, som bor i den gigantiske leiren Corail-Cesselesse i Port-au-Prince-regionen.

– Hvor skulle jeg dra? Jeg har et barn, og jeg ønsker å bli værende her, sier hun til AFP.

Rundt 1,3 millioner av de overlevende etter det katastrofale jordskjelvet 12. januar bor fortsatt i provisoriske leirer i og ved hovedstaden Port-au-Prince.

– Vi plasserer gamle mennesker og unge familier i Røde Kors-teltet, sier Yves-Marie Sopin til nyhetsbyrået Reuters i en leir for rundt 5.000 jordskjelvofre ved statsministerens bolig.

Regjeringen har klargjort skoler, kirker og sykehus for å ta imot så mange som 100.000 mennesker når uværet rammer, melder AFP.

Provisoriske leirer. Uværet som følger med orkanen, rammet fredag enkelte områder av det svært fattige, karibiske landet i form av styrtregn, svært kraftig vind og store bølger.

Jordskjelvofrene i Haiti er i tillegg truet av en koleraepidemi, som hittil har kostet over 440 mennesker livet. Det jobbes nå på spreng for å sørge for at latriner og badefasiliteter ikke blir ødelagt i leirene i Port-au-Prince, opplyser CARE.

– Et utbrudd av kolera i dette området vil være katastrofalt. Å sikre at innbyggerne fortsatt får rent drikkevann når stormen rammer, er derfor vår første prioritet nå, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen.

– Alt vil flyte fritt, og med det kommer forurenset drikkevann og ytterligere stor fare for at koleraepidemien vil spre seg med rekordfar, advarer utenlandssjef Anne Kristin Sydnes i Kirkens Nødhjelp.

– Grunn til uro. Generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge mener det er grunn til å være bekymret for situasjonen, selv om tiltak nå settes i verk for å hjelpe de som blir rammet av Tomas.

– Vi vet også fra historien at Haiti ofte rammes hardt av tropiske stormer og orkaner. Nå er situasjonen ytterligere forsterket av det faktum at hundretusener av mennesker fortsatt er i leirer etter jordskjelvet, sier Brende.

– Alt som kan sikres, er sikret, og folk forsøker nå å komme seg i sikkerhet, sier han.

Røde Kors har forberedt nødhjelpspakker for 17.000 familier (85.000 mennesker) som skal sendes ut i områder som eventuelt blir rammet av uværet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter