Nyheter

WikiLeaks: Dokumentene viser krigens sanne ansikt

15.000 flere drepte sivile og en passiv holdning som ga rom for tortur og mishandling er noe av det WikiLeaks mente måtte fram.

15.000 flere sivile irakere er drept i Irak-krigen enn tidligere antatt, ifølge de hemmelige dokumentene som WikiLeaks har offentliggjort.

– Dokumentene viser krigens sanne ansikt, sier nettstedets grunnlegger Julian Assange.

Ifølge dokumentene ble 109.000 mennesker drept i Irak mellom invasjonen i mars 2003 og slutten av 2009. 63 prosent av dem var sivile.

«Krigsforbrytelser». I tillegg til underrapportering av drapstall avdekker dokumentene også at USA overså overgrep irakiske sikkerhetsstyrker begikk mot hjelpeløse fanger. Fangene skal ha blitt utsatt for grov mishandling, elektrosjokk, voldtekt og også drap.

Assange sier dokumentene viser at det er begått krigsforbrytelser, men det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon avviser påstanden og sier det bare er snakk om rapporter fra felten som ikke inneholder store overraskelser.

Vil ha fram sannheten. Nettstedet har offentliggjort 400.000 sider med hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Irak. På en pressekonferanse i London lørdag orienterere Assange og hans medarbeidere både om innholdet i dokumentene og om hvorfor WikiLeaks velger å offentliggjøre dem.

– Vi håper å motvirke en del av angrepene på sannheten som har pågått før krigen, under krigen og som har fortsatt etter at krigen formelt ble erklært slutt, sa Assange.

WikiLeaks-dokumentene viser også at flere hundre sivile, mange av dem kvinner, er drept ved amerikanske kontrollposter i Irak.

Avviser livsfare. WikiLeaks' talsmann Kristinn Hrafnsson avviser kritikken fra blant annet Pentagon om at offentliggjøringen setter soldater og sivile irakere i fare.

Han viser til erfaringer fra tidligere i år da nettstedet offentliggjorde 70.000 dokumenter om Afghanistan-krigen. Ifølge Hrafnsson finnes det ingen dokumentasjon på at den lekkasjen har fått konsekvenser for verken NATO- og ISAF-soldater eller bistandsarbeidere i Afghanistan.

Han understreker også at deler av informasjonen som finnes i Irak-dokumentene, har blitt redigert bort.

– Vi er overbevist om at dokumentene i sin nåværende form ikke inneholder informasjon som er skadelig for noen enkeltpersoner.

Lite overraskelse i Irak. De lekkede rapportene om grove overgrep utført av irakiske soldater og politi inneholder ikke noe nytt, ifølge Iraks departement for menneskerettigheter.

– Dokumentene inneholder ingen overraskelser. Vi har allerede nevnt mye som har hendt, blant annet i Abu Ghraib-fengselet, og flere andre saker som berører amerikanske styrker, sier Kamil al-Amin, talsmann for departementet.

De lekkede dokumentene gir et grafisk bilde av seks års blodig og brutal krig i Irak etter den amerikanskledede invasjonen i mars 2003.

– Disse dokumentene avdekker seks år av Irak-krigen på en detaljert måte slik den har foregått på bakkenivå – styrkene i felten, deres rapporter, hva de ser, hva de sier og hva de gjør, sier Assange til CNN.

– Vi snakker om et antall drepte i Irak som er fem ganger så høyt som i Afghanistan – det vil si et regelrett blodbad i sammenligning.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter