Nyheter

Ap-sekretær: – Sp kan forskreve seg

Senterpartiet vil ri to hester samtidig: En rødgrønn og en sentrumshest. – Da er det lett å forskreve seg, advarer Aps partisekretær Raymond Johansen.

Av frykt for at «et slags topartisystem» skal bli den politiske fremtiden i Norge snakker Senterpartiet igjen med Kristelig Folkeparti og Venstre om sentrumsprosjektet i norsk politikk. Raymond Johansen synes det i utgangspunktet er uproblematisk, men er likevel ambivalent til Senterpartiets sentrumsflørt.

Nytt sentrum. I går skrev Klassekampen stortingsrepresentanter fra de tre partiene neste uke samles til sitt første møte i «Forum for sentrumspolitikk». Det er ikke hvem som helst som kommer til denne samlingen. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som nå leder Oslosenteret, stiller. Han har siden 2001 vegret seg for å delta i norsk politikk. Med på laget er også Senterparti-veteran og tidligere partileder Johan J. Jacobsen. Sammen skal de erfarne politikerne snakke om sentrums tidligere storhet og hvilke muligheter som finnes framover.

Samlingen er kontroversiell fordi Senterpartiet sitter i regjering med Arbeiderpartiet og SV. Flørting med andre politiske partier kan derfor bli oppfattet som om Senterpartiet har mistet troen på det rødgrønne prosjektet.

To hester. Nestleder i Oslo Sp og tidligere leder av Senterkvinnene, Margaret Hillestad (Sp), understreker at samarbeidet kun er en diskusjonsgruppe. Formålet er ikke å undergrave den rødgrønne regjeringen. Likevel sier Hillestad til Klassekampen at om «en politiker som ikke kan ri to hester samtidig, har ingenting i manesjen å gjøre».

– Om man rir to hester samtidig er det lett å forskreve seg, svarer partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet til Vårt Land på uttalelsen til Hillestad.

Roser KrF. Han velger likevel å se sentrumssamtalene som en berikelse, og frykter ikke for det rødgrønne regjeringsprosjektet.

– Det at Sp snakker med dem ser jeg på som helt udramatisk. Vi har en rekke felles punkter med sentrumspartiene, sier Johansen til Vårt Land.

Hillestad sier til Klassekampen at det må være mulig å diskutere politikk og skape allianser, uten at de dermed skal handle om regjeringskonstellasjoner. Johansen sier han ikke har hørt noen i Senterpartiet si at de ikke ønsker et samarbeid med flertallsregjeringen.

Strategiutvalget til KrF åpnet forrige uke for regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Det er Johansen glad for. Han ønsker heller et sterkere sentrum enn at sentrumspartiene samarbeider mot høyresiden i norsk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter