Nyheter

Kommune skeptisk til moské i Tromsø

Saudi-penger ikke uten motytelser.

Et kritisk søkelys på deler av det muslimske miljøet i Tromsø har fått den politiske ledelsen i kommunen til å bli skeptisk til byggingen av en ny moské i byen.

Avisa Nordlys har i en bredt anlagt artikkelserie dokumentert at pengene fra Saudi-Arabia til byggingen av en ny praktmoské i Tromsø neppe vil skje uten motytelser. For to år siden ble det kjent at en rik forretningsmann fra Saudi-Arabia har lovet 20 millioner kroner til å bygge en ny moské.

En rekke kilder har stått fram i avisen og pekt på at det saudiarabiske nettverket som sponser moskeer i mange verdensdeler også har som hensikt å utbre den svært konservative saudiarabiske statsreligionen wahhabismen.

Torsdag varsler ordfører Arild Hausberg (Ap) at han har blitt svært betenkt.

– For ett år siden var jeg positiv. I dag er jeg skeptisk til at det skal bygges en moské som skal være et signalbygg i Tromsø, og som skal være finansiert fra Saudi-Arabia, sier Hausberg til Nordlys.

Ønsker debatt. Han ønsker en stor og offentlig debatt om denne saken, og sier at det tegner seg et annet virkelighetsbilde nå enn da planene ble kjent. Ordføreren slår fast at Tromsø både er og skal være en multikulturell by der folk fra ulike religioner og ulike kulturer skal leve side om side.

– Men integrering er forutsetningen for gjensidig respekt og forståelse. Derfor har vi tidligere sagt nei til søknader om at folkegrupper skal få egne hus. Vi vil at de skal delta i det felles Tromsø-samfunnet, sier ordføreren.

Skepsisen deles også av Gunhild Johansen som er SVs varaordfører og leder av Internasjonal komité i Tromsø kommune.

– Det virker fremmed at vi skal ha en moské i Tromsø finansiert av penger fra Saudi-Arabia. Dette minner om en form for misjonering. Når vi også hører at det er ønskelig med en egen skole for muslimer i Tromsø, blir jeg enda mer skeptisk, sier varaordføreren.

Vil ha forbud. Fremskrittspartiet har vært mot planene fra første dag i Tromsø, og lover bråstopp for planene dersom de skulle komme i ledelsen av kommunen etter neste års kommunevalg.

Innvandringspolitisk talsmann for Frp på Stortinget, Per Willy Amundsen sier at avsløringene i Nordlys brakte saken opp i partiets stortingsgruppe.

– Vi vil fremme et forslag som tar sikte på å innføre et forbud mot at religiøse aktiviteter i Norge kan gjennomføres ved hjelp av økonomisk støtte og sponsing fra totalitære, utenlandske regimer som bryter menneskerettighetene, sier Amundsen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter