Nyheter

Danskene advares om flere terrorforsøk

Mistenkelige vesker oppdaget i København.

Tre steder i København ble mandag formiddag sperret av på grunn frykt for bomber. Samtidig advarer eksperter om at danskene må regne med flere terrorforsøk i framtiden.

Klampenborg stasjon nord for København ble avsperret etter at det ble oppdaget en mistenkelig veske på et toalett. All togtrafikk ble stanset mens bombeeksperter rykket ut.

Kort tid etter skjedde det samme på et kjøpesenter i Frederiksberg, der politiet fikk melding om en etterlatt koffert.

Politiet sperret mandag også av Ørstedsparken i forbindelse med bombesaken fra Hotel Jørgensen. Politiet kjenner ennå ikke identiteten til mannen som er siktet for å ha utløst sprengladningen fredag. Mannen hadde flere falske ID-papirer på seg da han ble pågrepet.

Politiinspektør Jørn Aabye opplyser mandag at politiet har mottatt over 40 tips fra publikum etter at en overvåkingsvideo av mannen ble frigitt søndag.

– Vi er i ferd med å gå gjennom alle henvendelsene vi har fått fra publikum, sier Aabye.

– Er terrormål. Politiet og eksperter på terror sier danskene må regne med at det kan komme flere terrorlignende episoder framover. Danmark har nemlig høy prioritet som terrormål i det aktuelle trusselbildet, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Det svenske Forsvarsakademi.

– Trusselnivået for Danmark er fortsatt høyt. Muhammed-tegningene har gjort Danmark til et svært symbolsk terrormål. Etter Storbritannia og USA står Danmark øverst på listen, sier han til avisen Berlingske Tidende.

Tre falske navn. Overvåkingsvideoen viser at bombemannen etter sprengningen på toalettet slår følge med en annen mann ut av hotellet. Han var imidlertid alene da han senere ble pågrepet i parken.

Politiet vet også at den antatte gjerningsmannen, som sjekket inn på Hotel Jørgensen forrige mandag, hadde kjøpt en bussbillett til Belgia samme dag som toalettsprengningen fant sted.

Ifølge dansk TV 2 News har han reist til og oppholdt seg i Danmark under tre falske identiteter, som Raoul Foltz, Hans Veller og David François de Vicq de Cumptich.

Ensom ulv. Politiet har ennå ikke kunnet fastslå om den antatte bombemannen hadde medhjelpere, men går ut fra teorien om at han handlet på egen hånd.

Både Ranstorp og tidligere sjef for politiets etterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen karakteriserer bombemannen som en «ensom ulv» som trolig har handlet på egen hånd.

– Slike personer er en utfordring for politiet fordi de isolerer seg og ikke kommuniserer med særlig mange. De er ikke inne i kretser som normalt har tilknytning til terror, sier Bonnichsen til avisen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter