Nyheter

Ansetter ikke folk som sliter psykisk

Av 4.500 nordlendinger som har psykiske problemer, får 30 prosent ikke jobb.

På landsbasis står 200.000 personer som strever med psykiske plager uten jobb, ifølge NRK Nordland. Norske arbeidsgivere trenger å lære mer om hvordan man kan inkludere personer som strever psykisk, understreker Werner Fredriksen, prosjektleder i Rådet for psykisk helse til NRK.

Tilrettelegge. I Nordland er 4.500 personer registrert med psykiske problemer. 30 prosent av dem ønsker å jobbe, men sliter med å få jobb. Nå går Nav og Rådet for psykisk helse sammen for å informere bedrifter om hvordan de kan tilrettelegge for folk som har psykiske problemer.

– Vi lykkes best i de tilfellene vi bruker ulike støtteordninger i samarbeid med bedriftene, sånn at personene får innpass i bedriften og får vise hva de kan, sier Kjell Albrigtsen, leder for Nav Nordland, til NRK.

Gjelder mange. Internasjonalt viser flere undersøkelser ifølge Folkehelseinstituttet at 30 til 50 prosent av befolkningen rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. De samme undersøkelsene tyder på at 20 til 30 prosent av voksne har hatt en slik lidelse det siste året. Med lidelse menes her en psykiatrisk diagnose. De som er født de siste 50 årene har mer psykiske problemer enn de som ble født tidlig på 1900-tallet. En undersøkelse fra Oslo bekrefter at disse tallene også gjelder for Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter