Finansdepartementet har utelukket fra porteføljen til Statens pensjonsfond – utland (SPU) de to israelske selskapene Africa Israel Investments og Danya Cebus som er involvert i boligbygging på palestinsk territorium. Også det malaysiske tømmerselskapet Samling Global er fondet ute av.
– Beslutningen om å utelukke disse selskapene fra SPU er basert på Etikkrådets vurdering om at de bidrar til eller selv er ansvarlige for grovt uetisk aktivitet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.
LES OGSÅ: Faremo boikottet Israel-anbud
– Truer folkeretten. I det israelske selskapet Africa Israel Investments hadde Oljefondet aksjer til en verdi av knapt 7,2 millioner kroner ved årsskiftet. Selskapet er majoritetsaksjonær i Danya Cebus, et entreprenørselskap som er involvert i oppføringen av bosetninger på okkupert, palestinsk område.
Etikkrådet mener Oljefondet risikerer å bryte folkeretten ved å investere i de to israelske selskapene. FNs sikkerhetsråd har slått fast at bosetninger på okkuperte palestinske områder innebærer brudd på Genève-konvensjonen om beskyttelse av sivile i krigstid.
Inga Marte Thorkildsen, finanspolitisk talsperson for SV, mener saken viser at de etiske retningslinjene for Oljefondet er viktige.
– Bosetningene fratar palestinerne livsgrunnlaget, og hindrer en fredelig løsning i Midtøsten. Selskaper som bidrar til bygging av bosetninger i okkupert, palestinsk område, må få merke at dette har negative sier hun.
LES OGSÅ: Fjerner tobakk fra Oljefondet
Ulovlig hogst. Det malaysiske selskapet Samling Global produserer tømmer, kryssfiner, finer og palmeolje. Etikkrådets undersøkelser har dokumentert ulovlig hogst i selskapets skogsdrift i Sarawak i Malaysia og i Guyana. Totalt hadde Pensjonsfondet aksjer til en verdi av drøyt 8,1 millioner kroner i selskapet.
Selskapet er ett av seks som det norske Regnskogfondet har oppfordret SPU å trekke seg ut av. Ifølge Regnskogfondet har Samling Global gjort seg skyld i brudd på menneskerettighetene og store miljøødeleggelser gjennom sin skogdrift.
– Samling har i en årrekke gjort livet uutholdelig for Malaysias urfolk gjennom å rasere regnskogen uten å ta hensyn til de mange menneskene som lever i regnskogen og er helt avhengige av den, sier Regnskogfondets leder Lars Løvold på fondets hjemmesider.
LES OGSÅ: Oljefondet sjekker bedrifters vannbruk
LES OGSÅ: Oljefondet investerer i okkupert område
LES OGSÅ: Oljefondet ut av israelsk selskap