Nyheter

Lover ny kultur i oljegiganten BP

BP bytter toppsjef og vil selge unna store verdier for å takle utgiftene etter katastrofen i Mexicogolfen.

Den nye toppsjefen Bob Dudley tror likevel på en lys framtid for oljegiganten.

– Noen ganger blir man rystet helt ned i grunnvollene av slike hendelser. Da har man to muligheter. Den ene er å flykte og gjemme seg, den andre er å komme med et svar, å virkelig endre selskapets kultur og sikre at alle kontrollrutiner er på plass slik at dette ikke skjer igjen, sa Dudley i et intervju med ABC News tirsdag.

Noen timer tidligere hadde BP gitt beskjed om at amerikaneren Dudley tar over etter briten Tony Hayward fra 1. oktober. Da blir han i stedet styremedlem i BPs russiske datterselskap TNK-BP.

100 mill. i pensjon. Hayward, som har fått hard kritikk for måten han har taklet katastrofen på, får én million pund, over 9,5 millioner kroner, i sluttpakke. I tillegg får han med seg en pensjonsavtale verdt 11 millioner pund, det vil si over 100 millioner kroner.

– Eksplosjonen i Mexicogolfen var en fryktelig tragedie som jeg – som mannen som var ansvarlig for BP da det skjedde – alltid vil føle et dypt ansvar for, uansett hvor skylden til slutt viser seg å ligge, sa Hayward etter at det ble kjent at han går av.

Han benyttet også anledningen til å takke alle som har deltatt i arbeidet med å stanse oljesølet og rydde opp langs kysten av Mexicogolfen.

Underskudd. BP la samme dag fram de rødeste tall for et britisk selskap noensinne. Underskuddet i årets andre kvartal er på 16,9 milliarder dollar (over 100 milliarder kroner), mesteparten som en følge av oppryddingen etter oljekatastrofen.

Den kommer til å koste selskapet minst 32 milliarder dollar (nesten 200 milliarder kroner), og for å dekke utgiftene vil selskapet selge verdipapirer for 30 milliarder dollar (185 milliarder kroner) i løpet av de 18 neste månedene.

BPs aksjeverdi har sunket med om lag 40 prosent siden eksplosjonen om bord på oljeriggen «Deepwater Horizon» 20. april. Men tirsdag steg kursen med 0,49 prosent, og styreleder Carl-Henric Svanberg understreket at BP fortsatt er et sterkt selskap med «gode aksjer og flotte mennesker». Likevel innrømmet han at BP vil være et annerledes selskap i framtiden, og analytikere er svært usikre på hvordan oljegiganten vil klare seg framover.

Grønne løfter. Tony Hayward er utdannet geolog og har jobbet for BP i 28 år. Da han for tre år siden tok over som toppsjef, lovet han en grønnere og sikrere fremtid for selskapet.

Da katastrofen i Mexicogolfen var et faktum, var han raskt ute med å beklage og love full opprydning og hjelp til de fem rammede delstatene sør i USA. Men flere tabber gjorde ham raskt til lokalbefolkningens hovedfiende.

En annen av BPs fiender er miljøorganisasjonen Greenpeace. Tirsdag greide aktivister å stenge flere av selskapets 50 bensinstasjoner i London ved å tukle med sikkerhetsbrytere. Budskapet er at BP i framtiden må tenke lenger enn olje, ifølge Greenpeace-leder John Sauven.

Ulykken i Mexicogolfen kostet elleve oljearbeidere livet. Opptil fire millioner råolje har lekket ut i sjøen, noe som gjør sølet til USAs største miljøkatastrofe noensinne. Først 15. juli ble brønnen tettet med en spesialkonstruert hette, men en permanent løsning er ennå ikke på plass.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter