Nyheter

Sturla Stålsett leder livssynsutvalg

Generalsekretæren i Kirkens Bymisjon skal lede gjennomgang av tros- og livssynspolitikken.

Kulturminister Anniken Huitfeldt presenterte fredag utvalget som skal gå gjennom tros- og livssynspolitikken innen utgangen av 2012.

– Forholdet mellom stat, samfunn, individ, religion og livssyn har kommet på den politiske dagsordenen i stadig sterkere grad de senere årene. Det pågår mange viktige diskusjoner om tradisjon og mangfold og hvilken rolle tro og livssyn bør ha i det offentlige rom. Vi har behov for en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk, og fra flere hold er det tatt til orde for en offentlig utredning på feltet. Med dette utvalget følger vi opp Soria Moria 2, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Endringer. De siste tiårene har det norske samfunnet gjennomgått store endringer, og vi har et stort kulturelt og religiøst mangfold. Rundt 80 prosent av befolkningen tilhører Den norske kirke, men både antall tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke og antall personer som tilhører disse samfunnene, er økende.

– Utvalget er bredt sammensatt med medlemmer fra ulike tros- og livssynssamfunn, i tillegg til religionsvitenskapelig, teologisk, juridisk og samfunnsvitenskapelig kompetanse. Jeg ser fram til å høre hva de foreslår, sier Huitfeldt.

Utvalget. Disse sitter i utvalget:

Generalsekretær Sturla Stålsett, leder

Fagsjef Bente Sandvig, Nestleder

Øvrige medlemmer er:

Professor Oddbjørn Leirvik, Oslo

Professor Jan F. Bernt, Bergen

Direktør Tove Strand, Oslo

Førsteamanuensis Ingunn Folkestad Breistein, Kristiansand

Rådgiver Margareta Tumidajewicz, Oslo

Generalsekretær Shoaib Sultan, Oslo

Underdirektør Hege Fjellheim Sarre, Karasjok

Stipendiat Lavleen Kaur, Oslo

Kirkeverge Valgerd Svarstad Haugland, Askerskjælaaen

Sykehusprest Rune Skjælaaen, Bergen

Selvstendig næringsdrivende Rolf Reikvam, Sørum

Lektor Guri Melby, Trondheim

Direktør Ottar Grepstad, Volda

Mandat. Departementet sier dette om mandatet: Utvalget skal fremme forslag som kan bidra til å skape en mer helhetlig politikk på feltet. Utvalget skal ta utgangspunkt i at statens fremste oppgave i tros- og livssynspolitikken er å sikre og beskytte tros- og livssynsfriheten, slik denne er forankret i internasjonale konvensjoner og nasjonal rett. Utvalget skal legge til grunn avtalen 10. april 2008 mellom de politiske partiene på Stortinget om statskirkeordningen.

Kritikk. Human-Etisk Forbund (HEF) er fornøyd med at utvalget for tros- og livssynspolitikk nå er utnevnt og skal i gang med et arbeid for å se religions- og livssynspolitikken samlet. Generalsekretær i HEF, Kristin Mile, er også fornøyd med at nestlederen i utvalget er fagsjefen i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, som også satt i det statlige utvalget som utredet forholdet mellom stat og kirke for noen år siden – Gjønnes-utvalget.

Men HEF-sjefen er ikke fornøyd med sammensetningen av utvalget:

– Jeg er skuffet over at utvalget har fått en kristen slagside med et stort antall kristne personer i utvalget . Kristne skal selvsagt med, men det er ikke minst i arbeidet om det framtidige, mangfoldige Norge at det er viktig med minoritetsblikket og fagekspertisen. Dette skal ikke dreie seg om kirkepolitikk, men om hvordan staten skal forholde seg til mangfoldet i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter