Nyheter

Kommuner klager på kirkevalget

Ny rapport: Kirkevalget skapte problemer med for avviklingen av Stortingsvalget.

Forvirring om forhåndsstemming, trøbbel med å rekruttere til stemmestyrene, velgere som ikke visste hvor de skulle gå. Problemer av ulik karakter og alvorlighet oppsto da Kirkevalg og Stortingsvalg skulle avvikles samtidig i fjor. Mandag la Kommunal- og regionaldepartementet frem evalueringen av Stortingsvalget, og presenterte samtidig en undersøkelse om kommunenes syn på samkjøringen av de to valgene.

LES OGSÅ: Halvparten av de nye kirkevelgere var ikke personlig kristne

På samme sted. I undersøkelsen svarer 258 kommuner på spørsmål om samkjøringen av valgene, og her melder over seks av ti (156 kommuner) om ulike utfordringer og problemer ved samtidig avvikling av kirkevalg og stortingsvalg:

• Rekruttering til stemmestyrer.

• Ulike steder for forhåndstemmemottak og ulike åpningstider ved forhåndsstemmegivningen skapte forvirring, særlig ved stemmegivning på institusjoner

• Det var lite samordning av skilt til de to valgene, noe som gav uheldig skilting enkelte steder

• Noe forvirring blant velgerne med hensyn til hvor de skulle avgi stemme, og velgere gikk feil på grunn av mangelfull informasjon og merking

• Noen valglokaler var mindre egnet til å avvikle to valg samtidig.

LES OGSÅ: Seks av ti i kirkevalget var førstegangsvelgere

Gjenganger. – Kirkevalget var for dårlig forberedt.

Dette er gjengangeren i det kommunene også ble invitert til å gi generelle kommentarer om samarbeid og gjennomføring av kirkevalget. 96 kommuner svarte på spørsmålet, og flere påpekte at kirkevalget økte trykket på kommunen, på ansatte i bibliotek, servicekontor og valgsekretariat og kommunens forhold til publikum.

LES OGSÅ: – Kirkevalget må erklæres ugyldig

– Forventet hjelp. Noen kommuner peker på at det burde vært bedre opplæring og informasjon fra kirkens side.

Det er kommuner som sier de fikk inntrykk av at det var en forventning fra kirken om at kommunen skulle utføre oppgaver for kirken.

Departementet bemerker selv i rapporten at ved neste valg, må kommunenes hjelp ved kirkelige valg ikke gå på bekostning av gjennomføringen av lokalvalget i 2011.

Dette er et parallelt kommune- og fylkestingsvalg, altså to valg, og når kirkevalget kommer i tillegg, mener departementet at dette vil gi «større utfordringer med hensyn til å forhindre sammenblanding».

LES OGSÅ: Bokstavkrøll sverter kirkevalget

– Ikke overrasket. Human-etisk Forbunds nettavis Fri Tanke omtaler rapporten mandag, og har intervjuet livssynssamfunnets egen Fagsjef, Bente Sandvig, som sier hun «ikke overrasket over resultatet».

– Dette viser at det i tillegg til de prinsipielle grunnene til å holde de to valgene adskilt, så kommer disse praktiske problemene, sier hun om rapporten.

Men for Den norske kirke var den samtidige avviklingen og lokaliseringen viktig for valgdeltakelsen. Evalueringen av kirkevalget, som ble foretatt av to forskere på vegne av Kirkerådet, viser at valgdeltakelsen var betydelig høyere der valget fant sted i samme bygning som borgerlige valg. Høyest var den i de 87 sognene hvor valget fant sted også i samme rom som det borgerlige valget.

LES rapporten her.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter