Nyheter

Viet med blinkende øyne

Japanere får roboter til å ta seg av det meste. Nå også vielsene.

Nesten alle reiste seg da bruden Satoko Inoue skred nedover midtgangen i sin hvite kjole, men ikke den som skulle lede vielsesseremonien. Hun var nemlig festet til sin stol.

For da Tomohiro Shibata fikk sin Satoko Inoue søndag, ble vielsen ledet av I-Fairy, en 1,30 meter høy robot med blinkende øyne og hestehale av plastikk. For anledningen var den dekorert med en flott blomsterkrans på hodet.

– Vennligst løft opp brudesløret, sa roboten med sin tynne, blikkboksaktige stemme mens den veivet med armene mens de nygifte kysset foran de rundt 50 bryllupsgjestene.

Vielsen fant sted på en takrestaurant i Hibiya Park sentralt i Tokyo.

Første gang. Det er første gangen en vielse er ledet av en robot, ifølge robotprodusenten Kokoro Co. At det ble Shibata og Inoue som ble første par ut, skyldes at bruden Inoue er ansatt hos robotprodusenten.

– Det var veldig morsomt. Jeg tror japanere har en sterk følelse av at roboter er våre venner. Vi som jobber i robot-industrien forstår nok dette sterkest, men folk ønsker roboter nær dem som utgjør en hensikt, sa bruden Satoko Inoue til nyhetsbyrået AP etter vielsen.

Ingen leke. Roboten I-Fairy er langt fra noen leke. Den selges for 6,3 millioner yen, rundt 400.000 norske kroner, og de tre første er tatt i bruk i henholdsvis Singapore, USA og Japan, ifølge produsentenes talsmann Kayako Kido. Roboten har 18 grader av bevegelse i armene, og kan hovedsaklig repetere forhåndsprogrammerte bevegelser og lyder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter