– Det er veldig beklagelig at et seminar om menneskerettighetssituasjonen i et land skal følges av hemmelige agenter, sier menneskerettighetsrådgiver Ed Brown i Norsk Misjon i Øst.
Det var 13. september 2007 at temaet var trosfrihet og menneskerettigheter i Vietnam på et seminar på NLA i Bergen. Seminaret var arrangert av Norsk Misjon i Øst i samarbeid med Raftostiftelsen og Norsk Lærerakademi. I salen satt en kinesisk mann som utgav seg for å være nordisk korrespondent fra den kinesiske avisen Folkets Dagblad.
Han opplyste til Vårt Land at han var på seminaret ut fra personlig interesse og ikke skulle skrive noe derfra. Vårt Land fikk visittkortet hans, hvor han er oppført med navnet «Lei Da», som nordisk korrespondent.
Kuttet foredragsholder. I Sverige er han nå avslørt som kinesisk etterretningsoffiser forkledd som journalist.
– Det overrasker meg ikke, sier Ed Brown.
Han ble tidlig i seminaret gjort oppmerksom på kineseren. Hovedforedragsholderen, pastor Duan Trung Tin, ble varslet og meldte forfall. Den gangen ville ikke Brown kommentere hvorfor pastoren meldte forfall, men nå forteller han det var på grunn av den påståtte, kinesiske journalisten. De fryktet at han skulle rapportere til kinesiske myndigheter, som igjen kunne rapportere til vietnamesiske.
– I verste fall fryktet vi at pastoren kunne blitt fengslet. I beste fall kunne overvåkningen av han blitt intensivert.
– Påvirket han seminaret på andre måter?
– Nei. Vi som organisasjon må stadig vurdere hvor vi kan opptre, men vi vurderte at vi kunne gå ut med det vi hadde på hjertet. Det verste som kunne skje var at vi kunne bli nektet innreise til Vietnam, sier Brown.
– Har det fått konsekvenser i ettertid for dere at han var til stede?
– Nei, men det viser at vi er på deres radar.
Brown kjenner ikke til at de andre ganger skal ha mistanke om at etterretningsagenter har dukket opp på deres seminarer.
– Men på våre demonstrasjoner er det umulig å vite hvem som er i folkemengden, sier Brown.
Betalte for informasjon. Den kinesiske journalisten Lei Da blir i en dom fra Stockholms tingsrätt i mars i år utpekt som etterretningsoffiser i Kinas sivile sikkerhetstjeneste Ministeret for statens sikkerhet.
Tingretten dømte en 62 år gammel svensk statsborger med uighursk bakgrunn for ulovlig etterretning. Han skal ha drevet inngående kartlegging av den uighurske minoriteten i landet og hyppig overlevert materialet til Lei Da, som skal ha betalt for informasjonen.
Samtidig skal han i perioden 2006 til mai 2009 ha skrevet rundt 105 artikler i Folkets Dagblad.
Han har anket dommen. Lei Da er ikke dømt, men er utførlig omtalt i dommen. Et viktig punkt i dommen handler om Lei Da faktisk er etterretningsoffiser og ikke journalist. Den svenske etterretningen Säpo er ikke i tvil om at Lei Da er etterretningsoffiser etter flere måneders arbeid med å kartlegge ham.
Den kinesiske etterretningsoffiseren forlot landet i fjor, og hans diplomatkone ble utvist. Ingen av dem ble avhørt.
– Skaffet problemer. Lai Da skal også ha vært i Bergen i november 2006 da uighurens eksilleder Rebiya Kadeer var i byen for å feire Raftostiftelsens 20-årsjubileum. Han skal ha deltatt på en rekke arrangement for uighurene, skriver Dagens Næringsliv.
– Han tok en masse bilder av meg og andre uighurer. Deretter skaffet han dem han tok bilder av store problemer, sa Raftopris-vinneren til Dagens Næringsliv lørdag.
Avisen skrev lørdag hvordan en rekke autoritære regimer forfølger flyktninger fra sine land til deres nye hjemland.
– Vi vet at flyktningsspionasje er utbredt over hele Europa, sier Tore Risbergen i PST til Dagens Næringsliv.