Nyheter

Øynene må åpnes for ressursene i nord

Store gassressurser kan utvinnes.

Delelinjen går midt gjennom en lovende gasstruktur som russerne tror er flere ganger større enn Stockman. Den nordnorske oljelobbyisten Johan Petter Barlindhaug ber Olje-Norge være på vakt.

– Nå kommer spørsmålet: Er Norge i stand til å ivareta sine interesser på olje- og gass-siden i nord. Delelinjeavtalen må få helt fundamentale konsekvenser for den norske regjeringens arbeid med forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet. Den må signalisere en offensiv strategi for å ivareta norske interesser i de nye norske områdene, sier Barlindhaug til NTB.

Lovende. Russerne gjennomførte seismiske undersøkelser i det omstridte området tidlig på 80-tallet. Gjennom årelang tett kontakt med de russiske oljemiljøene har Johan Petter Barlindhaug fått klare indikasjoner på at russiske geologer anser de såkalte Fedijin-strukturene helt sør i det tidligere omstridte området som mer lovende enn verdens største påviste oljefelt til havs, nemlig Stockmanfeltet.

– Nå starter jaget etter å få kartlagt dette. Jeg er livredd for at norske politikere nå gnir seg i hendene og sier at vi har fått en grenselinjeavtale, og at jobben dermed er gjort nå. Tvert om. Det er nå det begynner, og jeg forventer at norske myndigheter vil være like pågående og «på hogget» som de var overfor Storbritannia om delte ressurser i Nordsjøen, sier Barlindhaug.

Samarbeidsavtale. Han er spent på om delelinjeavtalen også vil inneholde en norsk-russisk samarbeidsavtale slik det lenge har vært snakk om. Det store spørsmålet er hva en slik samarbeidsavtale sier om utnyttelse av ressurser. I 2004 presenterte russerne et kart med russiske gassrør inn i de lovende Fedijinhøydene der alt gikk til russisk side.

– Jeg er utrolig spent på den andre avtalen, og hva man der kan ha gitt fra seg. Skremmebildet er at man har akseptert det russiske kartet for å få en grenselinje, sier Barlindhaug.

Offensiv. Han peker på at de mulige ressursene sør i det tidligere omstridte området ligger mye nærmere land enn Stockman, og at det åpner muligheter for samarbeid.

– Men min engstelse er at de som sitter i sør har avskrevet Nord-Norge som olje og gassprovins. Den norske gassalderen i Nordsjøen er snart på hell. Derfor må vi få fart på letingen i nord. De nye områdene kommer som bestilt i en strategi for hvordan man kan levere gass fra Nord-Norge om 15 år, sier Johan Petter Barlindhaug til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter