Nyheter

Glede over gjennombrudd i drakamp om delelinjen

40 år gammel strid mellom Norge og Russland er over.

Reaksjonene er samstemt positive etter det er klart at Norge og Russland er enige etter 40 års diskusjon om delelinjen i Barentshavet.

– Et formidabelt gjennombrudd, sier forsker Arild Moe.

– Løsningen på delelinjestriden kom overraskende på de fleste, mener NUPI-forsker Geir Flikke.

Overraskende. – Få hadde ventet denne løsningen i dag, sier Flikke.

– Norge kommer svært godt ut i kompromisset om delelinjen, som er en triumf for tålmodig, bilateralt diplomati, mener nordområdeekspert Willy Østreng.

– Det er likevel ifølge Østreng vanskelig å si hvem som har gitt mest. Ut fra en ren matematisk beregning ville midtlinjen som Norge i alle år har hevdet være den mest rettferdige delingen av havområdet som er halvparten av Tyskland i størrelse.

– Men kravet i folkeretten er at partene skal bli enige ved avtale. Det skal også være «rimelighet» knyttet til løsninger. Det er opp til partene å definere hva som er en rimelig avtale. Jeg vil si at dette er en god avtale sett både med norske og russiske øyne, sier Østreng.

Enighet. Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Dermed er en mer enn 40 år gammel grensetvist løst.

– Dette er en historisk dag for våre to land, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en felles pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedev tirsdag formiddag. Deretter kunngjorde han at løsningen på den gamle konflikten nå endelig er i havn, bortsett fra noen tekniske detaljer.

– Vi er blitt enige om det viktigste uløste spørsmålet mellom de to landene, som vi har forhandlet om i 40 år, sa Stoltenberg.

To like deler. Det omstridte havområdet deles i to omtrent like store deler. Til sammen er området på 175.000 kvadratkilometer, et område som både inneholder store fiskeforekomster og trolig rike petroleumsforekomster.

– Denne løsningen handler om mye mer enn en grenselinje under havet, den handler om å utvikle et godt naboskap. Den vil forene mye mer enn den vil skille, og den blir ei bru til samarbeid, sier Stoltenberg (Ap). Han understreker at avtalen er god og balansert, og at den vil tjene begge landene. Det gjenstår fortsatt noe arbeid før den kan undertegnes og legges fram for nasjonalforsamlingene i begge land. Men tirsdag ettermiddag undertegner de to en felleserklæring om delelinjen.

– Positivt. Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev sier avtalen om delelinjen i Barentshavet vil være en positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold.

– Jeg er helt overbevist om at denne avtalen vil være en veldig positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold, uttalte Medvedev under den felles pressekonferansen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tirsdag formiddag.

Han takket Stoltenberg for produktive, moderne og åpne forhandlinger.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter