Nyheter

Krigsforbrytertiltalte Bashir vant valget i Sudan

– Jeg er stolt, sier president Omar Hassan al-Bashir om det sterkt kritiserte valget.

President al-Bashir er utropt til vinner av det første flerpartivalget i Sudan på 24 år.

Bashir fikk 68 prosent av stemmene, ifølge de offisielle tallene.

– Jeg er stolt, og jeg sier dette foran verdens øyne, over den siviliserte og respektfulle gjennomføringen av dette valget, sa Bashir i en TV-sendt seierstale rett etter at resultatet var klart mandag.

Bashir er ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur, og gjenvalget kan tolkes som et spark til domstolen, mener BBC.

– Skal jobbe for fred. Presidenten avviser anklagene om krigsforbrytelser og lover å trappe opp arbeidet med å få i stand en fredsavtale med opprørerne i regionen i vest.

– Jeg kan forsikre dere om at vi vil jobbe for fred, sa presidenten i seierstalen.

Samtidig mandag ble det kunngjort at tidligere opprørsleder Salva Kiir fra SPLM vant valget i det delvis selvstyrte sør med 93 prosent av stemmene.

Kiir valgte å ikke utfordre Bashir i det nasjonale presidentvalget.

Kritikk. Seieren for Bashir var så godt som garantert etter at presidentens to motstandere trakk seg før valget fordi de mente prosessen ikke var fri og rettferdig.

– Valget i Sudan er ikke en avstemning som har levd opp til internasjonale standarder for et fritt og rettferdig valg, sier utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

Også USA og Storbritannia mener valgavviklingen ikke kan betegnes som tilfredsstillende, verken nord eller sør i landet. Norge og de to landene er garantister for fredsavtalen for Sudan fra 2005.

Bekymret. EU uttrykte mandag ny bekymring for gjennomføring av valget og understreket at valgresultatet ikke på noen som helst måte må føre at presidenten får frihet fra straff.

Bashir er den eneste sittende president som er tiltalt av ICC.

Utviklingsministeren sier krigsforbrytertiltalen mot Bashir i Den internasjonale straffedomstolen utgjør en vanskelig situasjon og understreker at Norge er lojal overfor domstolen.

– Men det viktigste nå er å skape fred. Vi forholder oss til at Bashir er Sudans leder, sier Solheim.

President Bashir og hans parti Nasjonalt kongressparti avviser kritikken mot avviklingen av valget i Sudan.

Valget på president, nasjonalforsamling og lokale forsamlinger var fritt og rettferdig, ifølge en partitalsmann.

Milepæl. Til neste år skal det gjennomføres en folkeavstemning som er ventet å føre til et selvstendig Sør-Sudan. Folkeavstemningen var del av fredsavtalen fra 2005.

– Valget er en milepæl i fredsavtalen for Sudan, og med valget overstått er den neste nå folkeavstemningen i sør. Det viktigste er at valget danner en god plattform for folkeavstemningen, sier Solheim.

Han understreker at en slik løsrivelse må skje gjennom forhandlinger. Det må blant annet bli enighet om grenser og fordeling av oljeressursene i sør. Dette er et felt Norge kan bistå på, sier Solheim.

Forsikrer. Mandag lovet den gjenvalgte presidenten at folkeavstemningen om løsrivelse skal finne sted.

– Jeg kan forsikre dere om at folkeavstemningen i Sør-Sudan vil gå som planlagt, sa Bashir i seierstalen.

Det er ventet at Bashir nå vil danne en ny koalisjonsregjering med Kiir.

Deres sittende koalisjonsregjering har vært gjennom en turbulent femårsperiode siden en fredsavtale i 2005 avsluttet over to tiår med borgerkrig mellom nord og sør.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter