Nyheter

Malaria krever barneliv hvert eneste minutt

Billige myggnett, vaksine og medisiner kan redde nærmere 850.000 barneliv årlig i Afrika. Nå skal kampen mot den dødelige malariamyggen trappes opp.

Søndag markeres verdens malariadag for å sette søkelys på den livsfarlige febersykdommen som årlig rammer minst 250 millioner mennesker.

Hvor mange liv som går tapt kan ingen si med sikkerhet, ettersom sykdommen først og fremst rammer fattige på landsbygda i Afrika og Asia.

Her lever menneskene sine liv i stillhet, langt unna helsetjenester og medienes søkelys. Når de dør, blir de sjelden statistikk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at mellom 700.000 og 1 million mennesker døde av malaria i 2008, FNs barnefond (UNICEF) anslår at sykdommen tok livet av 850.000 afrikanske barn under fem år.

Bare aids tar flere liv i Afrika.

Flere veldedige organisasjoner tilbyr sine støttespiller å kjøpe veldedige «gaver» som kan bidra i kampen mot malaria. Et myggnett koster omlag 40 kroner, mens malariamedisin til 120 barn koster omlag 350 kroner.

Rammer Afrika. Alle er enige om at malaria rammer hardest i de 30 afrikanske landene sør for Sahara. Der settes også mye av innsatsen mot sykdommen nå inn.

Ifølge UNICEF er det de siste årene delt ut 200 millioner myggnett i Afrika, men målet er å dele ut ytterligere 150 millioner.

Myggnett impregnert med insektmidler er en rimelig og effektiv måte å holde de livsfarlige malariamyggene unna på, og har ifølge UNICEF bidratt til at over 900.000 afrikanske barneliv er spart de siste ti årene.

Store framskritt. – Ved hjelp av godt samarbeid er det gjort store framskritt i krigen mot malaria, spesielt i Afrika, men mye mer trengs å gjøres så lenge det fortsatt er svært mange barn og gravide kvinner som dør av sykdommen, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF Norge.

Den internasjonale innsatsen ble tidoblet i årene 2004 til 2009, men UNICEF konstaterer at bare 25 prosent av finansieringen til det globale Roll Back Malaria-initiativet likevel er på plass.

– Vi har ikke råd til å redusere innsatsen nå, sier Fløgstad.

Kostbart og kontroversielt. Enkelte afrikanske land har tatt i bruk kontroversielle metoder. Uganda har åpnet for innendørs spraying med nervegiften DDT, som er totalforbudt både i Norge, EU og USA.

DDT er ekstremt giftig og kreftframkallende, gir fødselsskader og brytes sakte ned i naturen, men WHO har likevel åpnet for såkalt kontrollert bruk i kampen mot malaria.

Det finnes vaksine og medisiner som kan forebygge, samt effektive medisiner til behandling, men de er for dyre til at de i dag kan komme millioner av fattige til gode.

Produksjonen av antimalariamedisin er trappet kraftig opp de siste årene, men prislappen er så høy at svært få barn i Afrika faktisk blir behandlet med den, konstaterer UNICEF.

Norskstøttet krafttak. Norge er blant de landene som har engasjert seg sterkt i kampen mot sykdommen, blant annet gjennom støtte til Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria.

Senest i fjor var utenriksminister Jonas Gahr Støre med på å lansere et nytt internasjonalt krafttak mot malaria, der det blir lagt vekt på utvikling av ny og billigere medisin.

USA er også en spydspiss i kampen, og en talsmann for president Barack Obama kunngjorde denne uka at en betydelig del av de 375 milliarder kronene som er satt av til en seksårsplan for helsetiltak i fattige land, skal gå til bekjempelse av denne sykdommen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter