Nyheter

Her er norgesmestrene i kirkevalg

I Hodalen menighet deltok to av tre stemmeberettigede.

Det plasserer hedmarkingene på landstoppen.

– Nei, det var artig! Vi visste at oppslutningen var stor, men det var moro å høre at vesle Hodalen troner på toppen, sier kirkeverge Audun Hjertager.

Han administrerer Tolga kirkelige fellesråd, der Todalen er en av fire menigheter.

Tall Vårt Land har innhentet fra Kirkerådet viser at Hodalen topper listen over menighetene med best oppslutning om kirkevalget i fjor høst. Soknet slo Narbuvoll menighet, som ligger bare noen kilometer unna, med fattige 0,02 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Seks av ti i kirkevalget var førstegangsvelgere

Liten bygd. 15 av 16 menigheter på lista over menighetene med størst valgoppslutning, har fra under 100 til om lag 300 stemmeberettigede.

– Hodalen er en liten bygd med romslige innbyggere, som har omtanke for det lokale fellesskapet. Topplasseringen er fortjent, proklamerer kirkeverge Hjertager.

– For meg er Hodalen et eksempel på en romslig menighet i vid forstand. Det er et lite fellesskap som fungerer godt, og da får man naturlig høy oppslutning også om valg til menighetsråd.

Tolga kommune ligger i Nord-Østerdalen langt nord i Hedmark, midt mellom Tynset og Røros, noen få mil fra svenskegrensen.

LES OGSÅ: Statsråden med kirkevalgskritikk

Lyngen i særstilling. – Oppslutningen viser først og fremst at kirkebygget og menigheten er en viktig og naturlig del av lokalsamfunnet i Hodalen. Kommunikasjonen mellom innbyggerne god: Alle visste at det var kirkevalg, og de som ønsket å avgi stemme kunne gjøre det i samme bygning som for stortingsvalget, sier Hjertager.

En forskningsrapport som ble lagt fram tirsdag, fastslår at de reelle valgmulighetene var fraværende de fleste steder under kirkevalget i fjor høst. Kun åtte menigheter hadde mer enn én liste, og bare én av disse kan skryte av å ligge i toppen hva oppslutning angår: Lyngen menighet i Troms med mer enn 2.000 stemmeberettigede, nummer seks på vår liste.

LES OGSÅ: Bokstavkrøll sverter kirkevalget

Små sokn. Lista over menigheter med stor oppslutning om kirkevalget inneholder nesten utelukkende knøttsmå sokn. Dette gjenspeiler en generell tendens. Evalueringsrapporten fastslår at «det er en klar sammenheng mellom soknets størrelse, målt utfra antall kirkemedlemmer, og deltakelse i menighetsrådsvalget».

I de minste soknene er den gjennomsnittlige oppslutningen på 35 prosent, mens den i de største soknene ligger på 9 prosent.

Les mer om saken i torsdagsavisa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter