Nyheter

Hvem passer Fido på dommedag?

Venter du på endetiden, og frykter for hva som vil med Fido eller Pusine? Det er ingen grunn til å fortvile.

Amerikanske ateister står klare til å redde din lodne firbente venn.

Opprykkelsen. Endetidsforkynnelse har en fremtreden plass i store evangelikale miljøer i USA. Og forventningen om at den siste tid er nært forestående, har fått smarte ateister til å se lyst på tilværelsen. Nå har de lansert et kenneltilbud for kjæledyrene til kristne, som trenger noen til å passe hunder, katter, fugler eller skilpadder i det den såkalte opprykkelsen skjer. Dette er en hendelse som beskrives i Bibelen som skal skje før Dommedag. Her berges de troende fra den store trengsel som skal ramme jorden (1. Tess 4,17 ).

Organisasjonen av dyrevennlige ateister heter Eternal Earth-Bound Pets, og omtales av Fri tanke, som gjengir den amerikanske avisen Business Week.

61 år gamle Bart Centre fra New Hampshire står bak ideen, og er helt klar på at han er drevet av kommersielle interesser. Han har også skrevet boken The Atheist Camel Cronicles, der han innrømmer at «Jeg prøver å finne ut hvordan jeg kan cashe inn på dette hysteriet, og få en ekstrainntekt».

BAKGRUNN:

Endetidens nye mennesker

Mengderabatt. For at Eternal Earth-Bound Pets, skal ta seg av din firbeinte venn i det du rykkes opp fra jorden, må du inngå en kontrakt med organisasjonen. Her må du fylle ut om kjæledyret er aggressivt, om det har spesielle behov, samt på hvilken adresse dyret skal reddes. Det er enkelt å inngå kontrakten, betalingen skjer via nettbank. Å redde ett dyr koster 110 dollar. Har du flere, tilbys mengderabatt. To dyr koster 125 dollar, fem koster 170.

En liten pris å betale for å få fred i sinnet og sikre din firbente eller fjærkledde venns helse og sikkerhet, skriver organisasjonen på sin nettside.

Allerede har over 100 amerikanere betalt for at organisasjonen skal ta seg av ett eller flere dyr.

På nettsiden lover organisasjonen at de er dedikerte dyreelskere og ateister. Organisasjonen blander seg ikke inn i noen av de klassiske debattene om hva himmelen er, eller hvem som frelses, men forsikrer om at alle derees representanter er ateister, og derfor fortsatt vil «være på jorden etter at du har mottatt din belønning». Så langt dekker de 22 delstater.

 Uten sjel. Til tross for tilbudet, er Todd Strandberg, som driver nettstedet Raptureready.com som har 250.000 unike brukere hver måned (ti ganger så mye som den nettavisen du i dette øyeblikket leser) usikker på om han vil anbefale sine lesere å la ateister passe dyrene. Men at de blir herreløse idet opprykkelsen skjer, og at mange er bekymret av den grunn, er han ikke i tvil om:

Kjæledyr har ikke sjel, så de blir på jorden. Jeg kan ikke se hvordan du skal kunne ta dem med deg, sier han til Business Week.

Seriøs forskning. Hvis man først stiller seg spørsmålet om hva mennesker gjør på jorden, er det kanskje ikke unaturlig å spørre hva dyrene gjør her, og i Tyskland satser nå Den katolske kirke på seriøs forskning rundt dyreteologi. Det skjer ved det nyopprettede Institutt for teologisk zoologi i Münster, som har velsignelsen til biskopen av Münster. Prosjektet finansieres av bispedømmet.

Det ledes av presten Rainer Hagencord. Og om han ikke klarer å bevise eller motbevise om dyr har sjel, har han i hvertfall satt seg fore å gå i dybden på spørsmålet om dyrenes plass i Guds rike. 48-åringen har studert teologi og biologi ved universitetene i Fribourg (Sveits) og Münster (Tyskland), og skrev sin doktorgrad om Dyret som en utfordring for kristen antropologi.

Forsømte dyr. I oktober ifjor åpnet instituttet. Og i en rekke intervjuer med toneangivende tyske og sveitiske medier har Hagencord kritisert hele den vestlige filosofi- og teologihistorien for å ha forsømt dyrene. Dette mener Hagencord er svært uheldig. Han mener nemlig det er mye å lære av dyr.

Min tese er: Mennesket blir i følge bibelens skapelsesberetning kastet ut av paradiset, og har mistet sin umiddelbare nærhet til Gud. Det har ikke dyret. Derfor skal vi la oss inspirere av dyrene, sier han til Die Welt.

Dyrehagegudstjeneste. Forskeren er prest, men er blitt fristilt fra andre oppgaver på grunn av prosjektet. Instituttet samarbeider med den filosofisk-teologiske høgskolen i Münster og flere organisasjoner i Tyskland, Sveits og Østerrike som arbeider med dyramp;kirke, og dyrebeskyttelse. Hagencord holder også økumeniske gudstjenster i dyrehagen i Münster, og tilbyr å velsigne dyr.

Dyrevelsignelse er for så vidt ikke begrenset til Münster. Hvert år skjer dette over hele verden på St. Frans dag: 4.oktober. Dette er minnedagen for Frans av Assisi, den katolske ordensstifteren som var kjent for sitt kjærlige forhold til dyr og naturen.

SE BILDENE: Velsignelse for kamel og hund

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter