Nyheter

Roser kristne organisasjoner etter tsunamihjelp

Jan Egeland sammenligner kirkefelleskap med FN.

I et intervju med organisasjonen Action by Churches Together (ACT), roser Jan Egeland innsatsen til alle hjelpeorganisasjonene i etterkant av tsunamien i 2004, og sammenligner ACT med Røde Kors og FN.

Egeland var FNs visegeneralsekretær for nødhjelp og humanitæt arbeid på den tiden.

Koordinerer innsatsen. Det er viktig å ha et stort og profesjonelt kirkefellesskap som ACT for å koordinere innsatsen fra de ulike kirkene og organisasjonene, sier han.

Egeland er opptatt av at de kriserammede ikke skal lide under inkompetente hjelpearbeidere.

Mange kristne organisasjoner ønsker å hjelpe til i en krisesituasjon, men ofte mangler de nødvendig erfaring og kunnskap. Å redde menneskeliv er ikke en jobb for amatører, sier han.

Unikt. Verden har aldri opplevd en så voldsom respons på en krisesituasjon som da tsunamien rammet i Sørøst-Asia andre juledag for fem år siden. Hjelpemannskaper fra 90 land melde seg til innsats, og det ble samlet inn mer penger enn man hadde behov for. Tsunamien la beslag på 80 prosent av verdens samlede nødhjelpinnsats, noe som førte til at andre konflikter kom i skyggen. Egeland mener man aldri har sett noe lignende.

Aldri har menneskeheten mobilisert så kraftig etter en naturkatastrofe.

Tid til refleksjon. Han tror det enorme omfanget av katastrofen, at den kom så brått og at det skjedde i juleferien da det er få andre nyheter og vi har tid til å reflektere over tilværelsen var medvirkende til at responsen ble så kraftig.

De mange vestlige turistene som ble rammet, gjorde også at katastrofen kom tettere innpå oss.

Økte forventninger. Hjelpearbeidet etter tsunamien har satt en ny standard, noe som paradoksalt nok fører til nye vanskeligheter.

Det skapes et forventningspress om at vi skal reagere like effektiv på alle katastrofer, og så får vi situasjoner som krigen i Kongo der tusenvis dør uten at noen ser ut til å bry seg. Det er likevel grunn til å være stolt over reaksjonen på tsunamien, det viser potensialet for det gode i verden, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter