Nyheter

– Helsefarlig vaksineaksjon

Bakmennene til kampanje mot svineinfluensavaksine sprer konspirasjonsteorier. Helsepolitiker advarer mot aksjonen.

I går rykket Vaksineaksjonen inn en helsides annonse i Dagbladet. Her advarer aksjonen folk mot å ta vaksinen mot svineinfluensa, og at informasjon fra helsemyndigheter og vaksineprodusenter er feil.

Bent Høie (H), leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, reagerer sterkt på kampanjen.

– De tar på seg et stort ansvar når de velger å spre usann og villedende informasjon, sier han til Vårt Land.

– Fare for liv. Høie påpeker at det er frivillig å vaksinere seg i Norge. Han fremhever også at selv om vi har fullstendig ytringsfrihet i landet, betyr ikke det at man ikke har et ytringsansvar. Lederen for helsekomiteen frykter at kampanjen kan være til fare for liv og helse hvis den blir stående uimotsagt.

– Hvis folk blir redde på grunn av dette, og ikke vaksinerer seg, kan det få alvorlige konsekvenser, sier han.

LES OGSÅ: Sterk lobby bak pandemi-beslutning

Vaksineaksjonen arrangerer torsdag fakkeltog flere steder i landet mot vaksinering. I tillegg reklamerer de for sitt budskap på P4, Facebook og Google. Via blant annet Facebook har aksjonen samlet inn 104.000 kroner.

Vårt Land har undersøkt hvem som står bak vaksineaksjon.no. Fem organisasjoner eller nettsider støtter aksjonen (se faktaboks). Blant disse er nettsiden Nyhetsspeilet, en nettavis som hevder at:

  • Folkene som står bak Barack Obama også sto bak Hitler, Lenin og Stalin.
  • Klimakonferansen i København er et møte for å innføre verdensherredømme med en verdensregjering.
  • Barack Obama vil være den første som offisielt avslører kontakt med utenomjordisk liv. Dette skal skje ganske snart.
  • Norsk presse blir sensurert av PST og nektes å vise UFO-innslag med Robbie Williams.

«Dilettanteri». Seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden. Kiese, Hans Geelmuyden, avfeier hele kampanjen som «tøv».

– Intuitivt liker jeg alltid at noen utfordrer autoriteter. Men dilettanter har jeg ikke sans for, og dette er dilettanteri, sier han.

Geelmuyden mener aksjonen ikke har troverdighet, og roser Vårt Land for at de forteller hvem som står bak aksjonen og hva de står for.

Trygt. Legeforeningen mener folk kan være trygge på informasjonen som kommer fra norske helsemyndigheter.

– Legeforeningen mener at det er all grunn til å ha tillit til de faglige vurderinger som kommer fra sentrale helsemyndigheter. Legeforeningen har også en egen fagekspertgruppe som støtter opp under dette, sier president i Den norske legeforening, Torunn Janbu.

Et alternativ. Talsmann for Vaksineaksjon og skribent på Nyhetsspeilet, Kjetil Andreas Dreyer, forteller at aksjonen er laget for å balansere informasjonsbildet bedre i forhold til det som er presentert fra Folkehelseinstituttets side. Han mener mediene har slukt dette rått, og har videreformidlet et positivt vaksinebudskap i stor stil.

– Hvorfor skal vi ta aksjonen seriøst, når en av støttespillerne presenterer konspirasjonsteorier?

– Det blir opp til hver enkelt skribent der å svare på. Ikke alle artiklene handler om konspirasjonsteorier. Men at Nyhetsspeilet skal få lov til å være støttespiller for vaksineaksjonen, ser jeg ikke noe problem ved.

– Svekker det aksjonen på noen måte?

– Nei, tvert om. Folk er mer og mer våkne og åpne for alternative vinklinger og er smarte nok til å tenke selv. Vi forholder oss til fakta rundt vaksinespørsmålet, sier Dreyer.

Folkehelseinstituttet svarer kampanjen på sine nettsider.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter