Nyheter

Knallhardt oppgjør med Norge IDAG

Dagfinn Høybråten støtter ryddeprosess mot Bjarte Ystebø (KrF).

KrFs leder tok på landsstyremøte i dag et knallhardt oppgjør med Norge IDAG, Bjarte Ystebø og alle dem som mener partiet har snakket for lite om ekteskapsloven.

Oppgitt. Se på utspørringen til NRK, se på utspørringen til TV2, se på debatten jeg hadde med Kristin Halvorsen. Ta stoppeklokka og mål andelen som jeg snakket om disse temaene. Jeg snakket om det i den grad det var oppe til debatt. Jeg blir oppgitt over dem som aldri får nok, aldri blir fornøyd, og som tror at det finnes noe alternativ til KrF.

De later som om Frp snakket om dette i valgkampen. Jeg hørte ikke Siv Jensen snakke om dette med et ord! Men de er liksom tydeligere? Dette er et resultat av en systematisk propaganda mot KrF fra Norge IDAG og enkelte i miljøet rundt der, som rett og slett har bidratt til å gi folk falske forestillinger. Det er ikke sant!

LES OGSÅ: Slik vil han løfte KrF

Kan du leve med at dere har en tillitsvalgt (Bjarte Ystebø) som er redaktør i Norge IDAG og lokallagsleder for KrF på en og samme tid?

Jeg kan leve med hvilken som helst redaktør i Norge IDAG, men jeg ser at Kristian Helland er på vei inn i en organisatorisk ryddeprosess. Jeg støtter ham i det, sier Høybråten.

Ryddeprosess. Vårt Land skrev fredag at KrFs fylkesleder i Hordaland, Kristian Helland, har vært i flere samtaler med Bjarte Ystebø om hans mange roller. Ystebø skal der ha fått klar beskjed om å bestemme seg for om han vil være KrF-politiker eller avisredaktør.

Vi vil ha nye samtaler med ham om dette. Noe må skje. Jeg tror nok de fleste KrF-tillitsvalgte blir litt forvirret over de mange rollene som Ystebø har. Mange er også skuffet over de sakene som føres fram. De er så ensidige, sa Helland til Vårt Land fredag.

LES OGSÅ: Utsetter debatt om kristen-krav

Han har så langt ikke ville svare på om KrF sentralt har vært med i prosessen. Men uttalelsene fra partilederen indikerer at Helland har full større i sin ryddeprosess.

Flere kan ryke. Bjarte Ystebø avviser alle anklager.

Høybråten sitt angrep på Norge IDAG beror på en misforståelse om at Norge IDAG og kristne aviser skal være KrFs forlengde arm inn i pressen. Journalistikken må alltid være partipolitisk uavhengig, sier han og legger til:

Det er riktig at det er en ryddeprosess i gang i Hordaland. Men den angår flere enn undertegnede.

Hvem da?

Jeg kommenterer ikke internte prosesser i partiet selv om andre gjør det.

Har du tillit til Høybråten?

Demokratiet kommer nedenfra. Det er ikke interessant om Høybråten støtter meg, men om jeg støtter Høybråten. Og det gjør jeg, selv om vi av og til er uenig om ting.

LES OGSÅ:

Les hele Høybråtens tale

Famøst intervju. Etter talen på landsstyremøte omtalte Høybråten også nestleder Inger Lise Hansens uttalelser om at partiet må erkjenne at det ikke er plass til alle, og at noen bør forlate partiet.

Landsstyret har jo vært inne på den problematikken på grunn av dette famøse intervjuet i Vårt Land som ga inntrykk av at vi skulle kvitte oss med noen som hadde stemt på oss, før vi fikk nye velgere. Det er ingen her som mener det. Vi skal ha alle med oss, sier Høybråten og legger til:

Det som skjedde i Kristelig Folkeparti etter krigen var at bedehusmiljøet lot seg supplere av andre kulturåpne miljøer i andre deler av landet. Partiet ble representerte med et mangfold av miljøer. Det er oppskriften for KrF også i et mer mangfoldig Kristen-Norge.

Lei tydelighetskrav. Hva tenker dere om alle uttalelsene som kommer om at dere er for lite tydelige?

Det er et forslitt begrep, akkurat som «raust og romslig». Hva betyr det? Det jeg sier og som er landsstyrets holdning: Vi skal bli tydeligere i de store verdispørsmålene i vår tid. Om sorteringssamfunnet, om familiens plass i samfunnet, kampen mot fattigdom og kampen for miljøet. Der skal vi bli spissere.

Men hvis tydelighetskravet er et krav om at vi skal fordømme som jeg ofte har møtt så er svaret nei.

Jeg startet mitt arbeid i KrFs ledelse med å møte et krav om at jeg skulle fordømme homofile. Det avviste jeg, og det har jeg avvist siden. Den form for tydelighet som vi ikke skal ha. Den tydelighet som fordømmer mennesker, skal vi ikke ha.

Liberal og konservativ. Høybråten tok i sin tale også et oppgjør med bruken av begrepene konservativ og liberal. Han mener de ikke hører hjemme i politikken.

Fordi det er en amerikanisert problemstilling. Det er en begrepsbruk som er fremmed i Norge. Den er importert inn i politikken på grunnlag av amerikansk begrepsbruk. Den kan nok gi en mening knyttet til skriftbruk og teologi, men det forholder ikke vi oss til. Vi forholder oss til politikk. Og Kristelig Folkeparti er langs høyre- og venstreaksen et sentrumsparti. Men det er en økonomisk politisk akse. Det som er vårt oppdrag er å la oss inspirere av det kristne samfunnsansvaret slik det kommer til uttrykk i Bibelen. Og det er en utfordring til radikalt ansvar for medmennesker, nestekjærlighet, til et kompromissløst syn på menneskeverdet og ansvaret for skaperverket. Det handler ikke om liberalitet eller konservativitet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter