Nyheter

Her feirer du kristen halloween

Halloween blir HalloVenn. DEBATT: Hva synes du om halloween?

Vil du ikke sende barna dine ut på halloweenjakt etter godterier? Flere steder i landet finnes gode alternativer til den amerikanske skikken.

Konseptet HalloVenn har spredd seg over store deler i landet, og tilbyr alternative feiringer til Halloween fra Grimstad i sør til Stjørdal i nord.

De siste årene har Halloween kommet for fullt til Norge, og vi synes det er blitt noe negativt med djevler og hekser og er mørkt og dystert. Vi ønsker å representere den lyse siden. Flere av oss hadde barn som ville ut på Halloween, og jeg tenkte vi måtte finne på noe annet, sier barnepastor Svein-Robert Solberg i Filadelfia Hamar.

Vil være motkultur. I 2007 ble det første HalloVenn-arrangementet holdt i Hedmarkhallen. Det er en utkledningsfest hvor barna får delta i forskjellige aktiviteter.

Vi vil være en motkultur til halloween og fremheve vennskap i stedet for holdningen om at hvis barn og unge ikke får godteri så gjør de hærverk, forklarer Solberg.

Også i IMI-kirken i Stavanger er det utkledningsfest 31. oktober som en motkultur til den kommersialiserte halloweenfeiringen.

Flere småbarnsfamilier, inkludert min egen, opplevde at barna ble skremt av barn og unge utkledd som skumle vesener ringte på døra. Det er så gøy å åpne når noen ringer på, men ikke så gøy når de blir møtt med skumle halloweenmasker, forklarer barneleder Marie M. Helgen i IMI-kirken.

Alternativ. I kirka får barna et trygt og godt alternativ til å gå fra dør til dør uten å gå glipp av godteriet.

Vi kan ikke være en erstatning for det man gjør på Halloween, men vi vil tilby et bedre alternativ. Her kan de gjøre noe kjekkere enn å gå ute og bli kalde og våte. Hvis de får spørsmål om hvorfor de ikke gikk rundt på Halloween, kan de fortelle at de var inne og hadde det kjekt og fikk både pølser og snop, mener Helgen.

Hun håper utkledningsfesten kan samle rundt 400 barn og unge til IMI-kirken.

I fjor kom det 270 barn i tillegg til foreldre. Responsen var veldig god, og mange sa at de ville ta med venner og bekjente i år. Derfor håper vi at det blir rundt 400 barn i år, sier Helgen.

LES OGSÅ:

Vil re-kristne Halloween

Røtter. Halloweenfeiring har kommet for fullt til Norge de siste årene, men har vært en lang tradisjon i USA. Kirkehistoriker Jan Schumacher på Menighetsfakultetet sier at feiringen trolig har røtter både fra kristen og hedensk tradisjon.

Det ser ut til at irene brakte med seg tradisjonen da mange immigrerte til USA på 1800-tallet. Det er flere teorier for bakgrunnen til feiringen, men noen mener at folk trodde det var en åpning mellom de levendes og de dødes verden i skifte mellom sommerhalvåret og vinterhalvåret, forklarer førsteamanuensis Schumacher.

Halloween betyr kvelden før Allehelgensdag hvor Den katolske kirke minnet de helgenene som ikke allerede hadde en dag i kirkekalenderen. I den katolske kirkekalenderen ser tradisjonen om å be og minnes de døde i skjærsilden den 2. november ut til å ha en tettere tilknytning til dagens halloweenfeiring.

Dermed ser det ut til at halloween har to røtter en hedensk og en kristen. Katolisismen ble bedre bevart blant folk i Irland enn i England etter reformasjonen, og det etterlot nok et stort sår i folkereligiøsiteten da det plutselig ble forbudt å be for de døde. I moderne tid er Halloween blitt mer kommersialisert og har mistet mye av sitt religiøse innhold, sier Schumacher.

DEBATT: Hva synes du om halloween?

Mer fra: Nyheter