Nyheter

Stemmeseddel på langtur

Lurer du på hvor stemmeseddelen din fra kirkevalget befinner seg akkurat nå? Sannsynligvis på vei ned i en konvolutt som skal sendes til Oslo.

Allerede klokka. 01.00 i natt fikk vi vite hvem som skal styre landet de neste fire årene. Hvem som skal styre Den norske kirke, får vi ikke vite før om elleve dager.

Hovedforklaringen på den lange opptellingstiden er at Den norske kirke valgte forholdstallsvalg og ikke listevalg da ordningen for bispedømmrådsvalg skulle bestemmes.

I stortingsvalget blir listene lagt i hauger, før man taller opp hvor mange stemmer som ligger i hver haug.

LES OGSÅ: Tidoblet kirkeforhåndsstemming i Bærum

Samlet. Kirkevalgets metode krever en langt mer tidkrevende og omstendelig opptellingsprosedyre, siden velgerne kunne krysse av hvem de ville ha som som første-, andre-, og tredjevalg og så videre.

Når vi gikk inn for dette, var det for å unngå listevalg, som lett ville ha ført til partidannelser, forklarer prost Trond Bakkevig. Han ledet utredningen bak valgordningen som ble foretrukket da Den norske kirke endelig skulle innføre delvise direktevalg på medlemmer av bispedømmerådene.

En annen forklaring på lang opptellingstid er at bispedømmerådsvalget skal telles opp samlet for hele landet.

LES OGSÅ: 'Alle' har hørt om kirkevalget

Gjør erfaringer. Sissel Vartdal, som er Kirkerådets prosjektleder for kirkevalget, mener det er urimelig å sammenligne kirkens opptelling med opptelingen etter gårsdagens stortingsvalg:

Der regner jeg også med at hver kommune skanner og teller opp resultatet. Skanning og opptelling bispedømmevis hadde muligens gitt oss resultatet før, framholder hun.

Vartdal tror ikke ventetiden har mye å si for interessen for kirkevalget.

Hele kirkevalget går jo over flere måneder siden resultatet av det indirekte valget først vil være klart i begynnelsen av desember, påpeker Vartdal, som ikke avviser at tellingen kunne gått raskere dersom den var gjort bispedømmevis.

Hun vil ikke avvise at erfaringene fra årets valg kan føre til opptelling på bispedømmeniv etter kirkevalget om to år.

LES OGSÅ: Alt du lurer på om kirkevalget

Svenske tilstander. Bakkevig frykter at listevalg kunne ført norsk kirkeliv inn i det han kaller «svenske tilstander» med kirkepolitiske partier i kamp om velgere.

Med den valgte ordningen har kandidatene likevel fått anledning til å profilere seg. Jeg håper dette blir enda bedre utnyttet når neste valg skal finne sted i 2011, sier Bakkevig.

LES OGSÅ: Ber velgerne boikotte kirkevalg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter