Unikt bibelfunn i Egypt
I en gammel bokinnbinding gjemte det seg deler av verdens eldste bibel.
Codex Sinaiticus er den eldste ivaretatte versjonen av Bibelen. Nå har man funnet enda flere fragmenter av den greske skriften fra år 350.
Scanpix
En britisk doktorgradsstudent fant nylig fragmenter av den greske bibelen Codex Sinaiticus i Katarina-klosteret i Egypt. Det var mens han gikk gjennom bilder av en samling bokinnbindinger i klosteret at han fant fragmenter av den eldgamle teksten, melder den britiske avisa The Independent.
Unik. Codex Sinaiticus er den eldste Bibelen som er funnet og dateres tilbake til år 350. Bibelen er unik fordi store deler av den har blitt funnet. Fra før har man ta vare på hele Det nye testamentet og halve Det gamle testamentet fordelt på biblioteker i Storbritannia, USA, Russland og Egypt. Den greske bibelen har vært en viktig kilde for lingvistiske analyser av begge testamentene.
Munker. Det var to munker som på 1700-tallet brukte Codex Sinaiticus som innbindingsmateriale. Gammel pergament ble brukt av Katarina-klosterets munker til nye skriftsamlinger på grunn av materialets slitestyrke og datidens mangel på egnet pergament. Studenten gjenkjente den eldgamle greske bibelen fordi han tidligere hadde vært involvert Det britiske biblioteks digitalisering av skriften. Han identifiserte derfor den lille fliken av materialet som stakk ut av innbindingen.
Bestill abonnement her
KJØP