Nyheter

Tellus teller ned

Steinar Wangen vil lage TV som viser at utviklingshemmede ikke er veldig annerledes enn folk flest.

Wangen har aldri jobbet med TV før. Likevel er han blottet for premierenerver. Det er kun tre dager siden ankermannen ble ansatt. Nå skal han være programleder under åpningen av Tellus, Norges første og eneste TV-kanal for mennesker med utviklingshemming.
Jeg tror det skal gå bra. Jeg har jo litt erfaring med å ta ting på sparket fra Dissimilis, sier han.

Ankermann. Produsent Mona Moe gir siste briefing. Hun orienterer inviterte gjester om at seansen skal tas opp og skal sendes når kanalen går på lufta neste uke.
Så braker det løs. En uniformert representant fra Torshov skoles musikkorps sørger for trommevirvel. Steinar Wangen trekker pusten, blir usikker på om han skal se i kameraet til NRK, TV 2 eller Tellus, så sier han tydelig og sakte:
«God dag og hjertelig velkommen til offisiell åpning av Tellus- TV». Han hopper over tre program-innslag og er i ferd med å gi ordet til politisk rådgiver, fra arbeids- og inkluderingsdepartementet Hadia Tajik.
Nei, kutt, vi har ikke kommet dit ennå, halvveis hvisker og roper produsent Moe til Wangen foran kameraene.
Oj, jeg var visst litt rask i svingen, jeg, sier ankermannen med et lunt smil til pressen.

Klart for nytt opptak. Prosjektleder Tom Rune Orset tar plass bak kamerakvinne Stine Røysen. Han hjelper henne å fokusere på program-lederen og ber henne trykke på opptaksknappen. Orset har elleve funksjonshemmede medarbeidere i redaksjonen. Målet er ikke at de skal gjøre alt selv, men at de skal legge premissene for hva Tellus skal formidle.
Wangen fremstår som en durkdreven ankermann og holder seg til manus. Han briljerer med oppfølgingsspørsmål og ser den politiske rådgiveren dypt i øynene når han debuterer i sitt første TV-intervju.
Nye trommevirvler. Tellus-medarbeider Paul A. Rimberg kommer marsjerende fram mot scenen. Han holder en grønn pute i hendene. Oppå ligger en blank saks. Tajik klipper over et Tellus-banner og den eneste TV-kanalen for utviklingshemmede er høytidelig åpnet. Arbeids- og inkluderingsdepartementet er hovedsponsor og bidrar med fem millioner kroner i 2009.

3-er. Etter opptaket er TV-debutanten lettet og har lyst på røyk.
Hva slags terningkast gir du deg selv?
Jeg hadde litt dårlig start. Vanligvis er jeg for treig, men nå var jeg for rask på avtrekkeren. Det må bli terningkast tre, sier han og ler.
Hvordan forbereder du deg?
Jeg har prøvd å lære alt utenat. Men jeg klarte ikke å huske alt. Jeg glemte jo å si takk for i dag og sånn.
Steinar Wangen er opptatt av at mennesker med utviklingshemming må bli tatt mer på alvor. Han tror Tellus kan bidra til det.
Jeg synes ofte at vi blir satt i en bås hvor vi blir fortalt at vi ikke klarer noen ting. Det blir feil.Wangen, som er født med en liten hjerneskade, sier han går inn under kategorien «lett utviklingshemma».
Hvordan merker du det til daglig?
Jeg klarer meg ganske bra. Men det gir seg utslag ved at jeg er litt temposvak. Det betyr at jeg ikke klarer å jobbe ved et samlebånd. Og så sliter jeg litt med koordinering. Jeg klarer for eksempel ikke å sende SMS og prate samtidig.
Hva tror du Tellus kan gjøre for mennesker med utviklingshemming?
Vi kan få fram at selv om noen av oss trenger mer hjelp enn folk flest, så er vi ikke så veldig annerledes enn den øvrige befolkningen.

Formel 1. Kanalens nye ankermann ser fram til å komme i gang. Men han er usikker på hvordan han skal takle livet som TV-kjendis. Oj, det har jeg ikke tenkt så mye over. Men jeg tror det handler om å være seg selv og ha beina godt plantet på jorda. Jeg blir vel fortsatt den samme litt grovkorna, svart-humoristiske Steinar.
Tellus er en del av tiltaksbedriften Ski-Pro på Ski. Gry Elisabeth Andresen er glad for den nye kanalen.
Det som er bra med er at vi kan få se hvordan andre utviklingshemmede har det i hverdagen.
Kjersti Norum koker kaffe i kantina på Tellus.
De drikker veldig mye mer her enn borte på Ski-Pro, forteller Norum, som drømmer om å bli medarbeider i den nye kanalen.
Jeg har lyst til å være med å filme og sånn.
Eva Kaldestad ser mye på dyreprogrammene på Animal Planet.
Det er veldig bra, men det er trist at ikke folk kan ta vare på dyra sine.
«Hotel Cæsar» og «Mot i brøstet» blir nevnt som eksempler gode TV-programmer. Noen mener Tellus bør satse på sport og Formel 1. Flere ler høyt når jeg spør om kanskje «Hotel Tellus» kunne være en god idé?
- Jeg tror det er veldig mye jobb å lage en sånn serie, sier Norum.

Spesielle stemninger. Prosjektleder Tom Rune Orset har lang erfaring fra TV 2. Han mener det som er mest annerledes med Tellus, er at kanalen slipper lettere til.
Det handler ofte om måten vi blir tatt imot på. Noen intervjuobjekter blir barnslige og snakker som om det var til barn, andre blir veldig åpenhjertige. Drevne topp-politikere har blitt usikre fordi vi stiller andre spørsmål og det oppstår spesielle stemninger.
Steinar Wangen vil lage TV som viser at utviklingshemmede ikke er veldig annerledes enn folk flest.

Mer fra: Nyheter