Nyheter

Trekker seg etter Kollen-sprekk

Holmenkollen sprekker med 600 millioner kroner.

Holmenkoll-anlegget blir 600 millioner kroner dyrere enn planlagt, og det har ført til at Oslos byråd for næring og idrett går av. Verdenscuprennene i vinter skal likevel gå etter planen.

Det var en rapport fra konsulentselskapet Metier som viste at nasjonalanlegget kan bli hele 600 millioner dyrere enn forutsatt og få en prislapp på hele 1,8 milliarder kroner.

Som en konsekvens har byråd Anette Wiig Bryn (Frp) stilt sin plass til disposisjon, og byrådsleder Erling Lae (H) har valgt å etterkomme Wiig Bryns ønske. Inntil videre er byråd Jøran Kallmyr (Frp) konstituert som byråd også for næring og idrett. Han er allerede byråd for miljø og samferdsel.

Rapport. Kallmyr sier han senere i høst vil legge fram en rapport om hva som har gått galt i dette prosjektet, hvor partikollegaen var øverste ansvarlige.

Det har vært mange overskridelser, og summen har vokst gjennom flere omganger. Vi håpet at det ville ende på 1,2 milliarder, men nå viser altså denne rapporten noe annet. 600 millioner kroner er veldig mye penger, men vi er nødt til å ha Holmenkollen i Oslo, sier Kallmyr til NTB.

Alle feilvurderte. Årsaken til overskridelsene er at prosjektet er blitt mer omfattende og komplekst enn det som var mulig å forutse da arbeidet startet, sier den avtroppende byråden Anette Wiig Bryn i en kommentar.

Hun mener prosjektet har utviklet seg til å bli et mer ambisiøst prosjekt enn man først trodde.

Rapporten fra Metier viser at prosjektledelse, rådgivere og arkitekter har undervurdert konsekvensene av sterkt tidspress. Også kompleksiteten i prosjektet gjør at Metier nå regner med en sluttregning på 1,8 milliarder kroner.

Bekymring. Den avtroppende byråden sier at hun begynte å motta bekymringsmeldinger etter den 18. mars i år. Fram til da var alt i rute tidsmessig og økonomisk.

Straks bekymringsmeldingene forelå, iverksatte jeg noen strakstiltak som var avgjørende for prosjektet. Det ble etablert en byggekomité, prosjektorganisasjonen ble styrket og vi ansatte en byggherre på fulltid, sier Wiig Bryn.

Jeg har tillit til at dette prosjektet nå er i god gjenge, også fordi det har vært gjort en god ryddejobb, sier byrådsleder Erling Lae.

For optimistisk. I et møte mellom byrådsavdelingen og byggherren 1. april i år ble alle kommunens idrettsprosjekter som er vedtatt av bystyret, gjennomgått. Under dette møtet ba Anette Wiig Bryn om en særskilt gjennomgang av det nye nasjonalanlegget i Holmenkollen.

I et nytt møte den 22. april ble det varslet at prosjektledelsen nå arbeidet med en ny usikkerhetsanalyse og at denne ville avvike noe fra rapporten som forelå den 18. mars.

Etter hvert ble det avklart at tidspresset hadde ført til at flere underentrepriser som ble sendt på anbud ikke var detaljprosjektert. Dermed ble de kostnadsmessige konsekvensene undervurdert.

Hoppbakken usikker. Ifølge byrådsleder Erling Lae blir det også fremholdt at prosjektets estimater har vist seg å være for optimistiske. Prosjektet har dessuten ikke fått «drahjelp» fra finanskrisen i form av gunstige anbud.

Mesteparten av anleggene skal stå ferdig til verdenscuprennene kommende vinter. Ifølge rapporten er det ikke 100 prosent sikkert at selve hoppbakken vil stå ferdig kommende vinter, noe som blant annet har sammenheng med stålleveranser fra Polen.

Dersom hoppbakken ikke er ferdig, vil vi foreslå et Midtstubakken tas i bruk, sier Lae.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter