Nyheter

Fyll tanken med buksa

Snart kan bilen kjøre på gamle jeans. En ny metode bryter tøyet ned til etanol.

Søppelstasjonen i Borås i Sverige ble mer og mer oversvømt av klær. Det fikk forskere ved Borås Högskola til å starte et nytt prosjekt, som har resultert i at jeans nå kan omdannes til etanol.

Vi har jobbet mye med å gjøre cellulose, for eksempel papir, til etanol. Så testet vi om det fungerte å lage etanol av tøy også, sier Mohammad Taherzadeh, en av forskerne bak prosjektet, til Dagen.

LES OGSÅ:Vi kjøper ikke 'miljøbilene'

Sparer miljøet. Forskergruppen undersøker avfall som tekstiler, appelsinskall, papirruller, fjær og byggeavfall. Målet er å lage etanol, biogass og vannoppsugende materiale som brukes i bleier og bind.

Taherzadeh mener metoden kan få stor betydning i fremtiden.

Tekstiler som kastes og brennes skader miljøet fordi de frigjør kulldioksid og metan. Gjenbruker vi avfallet kan vi produsere stoff som er miljøvennlig. Et bærekraftig samfunn er vårt mål, sier han.

LES OGSÅ:

Sultne mager skaper opprør

Forsiktig. Hos Fretex er ikke gjenbruk av klær noe nytt. I flere år har de gjort innsamlet klær om til branntepper. Thor Fjellvang, konsernsjef i Fretex Norge, ser med interesse på at olabuksene nå også kan bli til brensel.

Vi vil alltid få inn en del klær som har for dårlig kvalitet til å videreselges. Alle løsninger som kan bidra til å redusere sluttavfallet er positivt, sier han.

Fjellvang mener likevel det vil være lenge før Fretex vil gjøre bukser om til etanol. Han understreker at de må forsikre seg om at metoden ikke har negative bivirkninger.

Det er viktig å kjenne hele pakken, så ikke vinningen går opp i spinningen, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter