Nyvalg er ikke aktuelt, understreker det mektige Vokterrådet i Iran. Demonstrasjonene, uroen og maktkampen fortsetter i landet, mens utenlandsk presse blir satt på sidelinjen.
LES OGSÅ:
Sju drept. Til tross for at sju personer ble drept i uro mandag, samlet også tirsdag store skarer av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavis tilhengere seg i Teheran for å demonstrere.
Også flere tusen av president Mahmoud Ahmadinejads støttespillere samlet seg i sentrum av Teheran for å demonstrere mot de opposisjonelle.
Det var frykt for sammenstøt, og Mousavi ba derfor tilhengerne om ikke å møte opp. Ifølge iranske Press TV flyttet også de opposisjonelle protesten sin etter først å ha samlet seg på stedet Ahmadinejads støttespillere demonstrerte.
LES OGSÅ: Iran ber journalistene ryke og reise
Ikke nytt valg. Iran opplever sin verste krise siden den islamske revolusjonen i 1979. Til tross for voksende kritikk og motstand avviser Vokterrådet opposisjonens krav om å annullere det omstridte valget.
Irans øverste maktorgan er likevel villig til å ta en ny titt på fredagens valg, som ga sittende president Mahmoud Ahmadinejad en overveldende seier.
Rådet har gitt ordre om at stemmer skal telles på nytt i områder der det er strid om resultatet. Det utelukker ikke at omtellingen kan føre til at oppslutningen om kandidatene endres og fremholder at det første resultatet kun var foreløpig, melder nyhetsbyrået Reuters.
LES OGSÅ: Sju drept i uroen i Iran
Arrestert. Statlige medier meldte tirsdag at «hovedmennene» bak uroen mandag er pågrepet, og at de var besittelse av både eksplosiver og skytevåpen. Det blir imidlertid ikke sagt noe om hvem disse er.
Flere reformvennlige politikere skal dessuten være pågrepet.
LES OGSÅ: Iranere blåser i demonstrasjonsforbud
Marsj. Hundretusener av mennesker deltok mandag i en fredelig opposisjonsmarsj i sentrum av Teheran i protest mot valget, som de mener var preget av omfattende fusk.
Mens demonstrantene var på vei hjem, skjedde imidlertid det mange hadde fryktet. Sikkerhetsstyrker begynte å skyte mot demonstranter, og minst sju mennesker ble drept.
LES OGSÅ: Amnesty krever etterforskning i Iran
Medier må dra. Mens demonstrasjonene i Iran fortsetter, får utenlandske medier stadig større problemer med å rapportere fra landet.
Iranske myndigheter har nemlig bedt alle utenlandske journalister om å levere inn pressekortene sine og forlate Iran så fort som mulig, bekrefter norsk UD overfor NTB.
Og mens demonstrasjonene pågikk tirsdag, var mobilnettet i Teheran nede.
Journalistene oppfordres til å forlate Iran ved første anledning, og uansett innen visumet går ut. Iranske myndigheter begrunner forbudet med at journalistene trenger beskyttelse når det settes inn sikkerhetsstyrker mot demonstrantene.
Det er flere norske journalister i Iran, blant annet fra TV 2 og NRK.
Vi blir truet med å bli banket opp dersom vi blir observert i arbeid, sier Sidsel Wold, NRKs Midtøsten-korrespondent, ifølge NRKs nettsider.
LES OGSÅ: Valgjuks i Iran ligner på kupp
Ikke fritt. Valget i Iran var ikke fritt, og med den brutale volden i gatene ser det ikke vakkert ut, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre, som også ser alvorlig på situasjonen for mediene i Iran.
Støre var en av flere vestlige ministre som tirsdag rettet kritikk mot regimet i Iran og ga klar beskjed om at verden følger nøye med på det som skjer etter fredagens omstridte valg.
LES OGSÅ: Mer enn 100 iranske reformpolitikere arrestert
Protest. Samme morgen måtte Irans ambassadør i Norge møte i UD for å lytte til norske myndigheters mening om situasjonen. Regjeringen reagerer både på voldsbruken mot demonstrantene, samt den hardhendte behandlingen mange utenlandske journalister, også norske, er blitt utsatt for.
Vi har sagt tydelig ifra om at slike rapporter ikke er akseptable, sier Støre.
Han vil ikke slå fast at president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt ved hjelp av fusk, men sier likevel at mye tyder på det.