Nyheter

Løgn at Fedrelandssalmen skal forbys

Avisen Norge i dag skriver at regjeringen vil forby Fedrelandssalmen i skolen. Forfatteren som er tillagt utsagnet, er sjokkert og mener avisen lyver.

Avisens kilde er Elin Flugum Morgan, lærer ved Bergen Kristne Grunnskole. Hun var i forrige uke til stede på et kurs for lærere i grunnskolen hvor lærebokforfatter Beate Børresen var foredragsholder. Kurset var i regi av forlaget Cappelen Damm.

Der skal Børresen, ifølge Morgan, blant annet ha sagt:

* Religion Livssyn og Etikk-faget har ikke rom for at barna skal lære Fedrelandssalmen.

* Salmer er definert som «hellig lyd» og må ikke synges hverken av lærer eller elever.

* Fedrelandssalmen skal ikke synges. Men den kan eventuelt skrives ned, og sies fram.

Og retningslinjene skal komme fra regjeringen, skriver avisen.

Det er blank løgn, sier en dypt rystet Børresen på mobiltelefon fra Roma.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT: Salmer i skolen

Sjokkert. Børresen sier hun aldri har sagt at barn ikke skal lære salmer eller Fedrelandssalmen.

Jeg har aldri sagt noe slik, og jeg er dypt sjokkert over at Norge i dag har tillagt meg slike utsagn. Det jeg sa, var at fordi Fedrelandssalmen kan oppfattes som utøvelse av kristendom, vil de som ikke har dette som religion ha rett til å bli fritatt. Selvfølgelig skal skolebarn lære salmene, noe annet ville vært et overgrep.

Artikkelforfatteren Anita Apelthun Sæle skriver at hun gjentatte ganger har prøvd å få en kommentar fra deg, uten å lykkes?

Det er også tull. Jeg har vært tilgjengelig på mobil og mail døgnet rundt selv om jeg er på reise. Så den holder ikke! det har vært en kampanje mot læreverket Vi i verden, og jeg antar at artikken i Norge i dag er en del av den.

LES OGSÅ: RLE blir valgfritt for lærere

Sjekket kilder. Assisterende redaktør og nettredaktør i Norge i dag, Bjarte Ystebø, sier avisen har gjort et grundig arbeid med artikkelen.

Jeg har sjekket med vår kilde Elin Flugum Morgan, og hun hadde på forhånd godkjent alt hun er sitert på. Vi har også andre kilder som var til stede på det aktuelle kurset som bekrefter Morgans versjon. De er alle enige om at Børresen under kurset hadde en aggressiv tone overfor kristendommen. Det artikkelen naturligvis mangler, er en kommentar fra Beate Børresen, men to av våre journalister brukte to dager på å prøve å få henne i tale.

Hun påstår hun har vært tilgjengelig på mobil og mail hele tiden?

Vi prøvde mange ganger på telefon.

Vil dere gjøre et nytt forsøk på å nå henne?

Ja, naturligvis skal vi det. Og hun er velkommen til å komme til orde i Norge i dag, sier Ystebø.

LES OGSÅ: Åpner likevel for skolegudstjeneste

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter