Nyheter

Banner i beste sendetid

Språkbruken blir grovere og grovere på TV, ifølge Familie amp; Medier. Banning skal ikke bare aksepteres, men til dels også applauderes, mener språkprofessor. DISKUTÉR: Er det i orden at det bannes på TV?

I familieprogrammet «Norske talenter», bannet dommer Jan Fredrik Karlsen minst elleve ganger i første episode. Også skihelt Petter Northug er blant dem som leverer fra seg groviser på skjermen.

Professor emeritus i nordisk språkvitenskap, Finn-Erik Vinje, mener eksempelet fra «Norske talenter» ikke er et språklig problem, men vitner om et holdningsproblem hos dommer Karlsen.

Han burde nok dempe seg. Det virker som en fantasiløs form for banning, og det er ikke videre sjarmerende.

I andre sammenhenger, derimot, også i media, er grove kraftuttrykk i orden, mener den tidligere språkkonsulenten i NRK.

Banning er et uttrykk for språklig frodighet som til dels bør applauderes. Hvorfor skal vi banne? Jo, av samme grunn som: Hvorfor skal vi heve stemmen? Hvorfor skal vi snakke fort? Hvorfor skal vi snakke opphisset? Banning er et uttrykk for temperamentsutbrudd. Når vi kommer i situasjoner som får våre følelser i brann, har vi et grunnleggende behov for å justere språket etter sinnsstemning, sier Vinje.

Høy bevissthet. Informasjonssjef Marianne Røiseland i TV 2 sier at kanalen ikke alltid bør styre hvordan folk snakker på TV når de blir ivrige, heller ikke når det gjelder programledere.

Vi har en høy bevissthet rundt dette, og prøver å unngå for mye banning. Vi kommer jo på besøk hjem i stua til folk, og vi ønsker å være velkomne. Men vi skal også reflektere samfunnet, og vi har nok fått et annet språk i Norge enn vi hadde for noen tiår siden.

Det har spesialpedagog Jon Håkon Schultz ett ord for: Vrøvl!

Hvis TV 2 mener de skal speile samfunnet ved å gjengi den styggeste språkbruken man kan finne i skolegårdene, har de virkelig misforstått sitt samfunnsansvar.

Schultz tror språklige grov­heter kan bidra til mobbing.

Man skal selvsagt være forsiktig med å si at det blir mye mer mobbing på grunn av banning. Men det kan bidra til en språkbruk som kan ende i mobbing. Hvis barn lærer på «Norske talenter» at det er greit å kalle folk for eksempel idiot, er det uansett ikke greit, men det er klart at det blir verre jo flere banneord du putter på i tillegg.

Diskutér: Er det i orden at det bannes på TV?

Reaksjoner fra seere. Den kristne medieorganisasjonen Familie amp; medier trekker saken hakket lengre.

Banning og mobbing har en nær sammenheng, derfor er det viktig å ta et oppgjør på dette området. Her må mediene spille på lag med skolen og hjemmet, sier general­sekretær Geir Magnus Nyborg.

Organisasjonen har i det siste mottatt flere henvendelser fra TV-seere som reagerer på grov språkbruk i kanalene.

Både foreldre og lærere forteller at de føler seg ukomfortable med en utstrakt bruk av banning. Særlig vrient er det når dette skjer i sportssendinger og i annen familieunderholdning. Det er ikke lett å slå av VM på ski eller et underholdningsprogram når interessen er så stor for programmene.

Vanskelige direktesendinger. Familie amp; medier har derfor sendt brev til ledelsen i NRK og TV 2. Kringkastingssjefen i NRK er enig i at banning ikke bør forekomme på fjernsyn.

Banning er ikke i orden, og dette er ting vi må prøve å forbedre. Om det blir mer og mer banning på TV, er vanskelig å måle, men det er helt klart at banning ikke skal finne sted på NRK. Hvis det er direktesendinger med aktører som banner, har vi ingen mulighet til å kutte det. Jeg kommer til å ta en ny påminnelse i NRKs redaktørkollegium om at dette ikke hører hjemme på TV.

TV 2 synes på sin side at det blir feil å skulle ha klare regler mot støtende ord i programmene.

TV3 har for eksempel bestemt at banning skal sensureres i programmet «Paradise Hotel», samtidig som klesplaggene flyr. Det blir litt absurd, sier Røiseland.

Mini-mediedebatt. Språkdirektør i Språkrådet, Sylfest Lomheim, synes at alle som serverer språkbruk i offentlig rom må tenke gjennom hva de vil oppnå med språket.

I ytringsfrihetens navn kan det meste sies, men det betyr ikke at man skal si alt. Jeg er ikke fordømmende mot banning, men den må ha en funksjon, et poeng. Mange roller i radio og fjernsyn er nøytrale språkbrukroller. Det gjelder for eksempel journalister og programledere. I disse rollene vil det virke støtende og påfallende om banning skulle dukke opp.

Hva synes du om at dommer Jan Fredrik Karlsen i «Norske talenter» bannet elleve ganger i den første episoden av familieprogrammet?

Jeg forstår ikke at han synes slik språkbruk passer i rollen som programleder. Jeg blir litt overrasket. Men igjen, han må vurdere hva som er riktig og god språkbruk.

Snakk med barna. Selv om mange foreldre ikke setter pris på ordbruken barna får med seg på skjermen, tror spesialpedagog Schultz at man kan snu det hele til noe godt. La situasjonen bli en gyllen mulighet til å samtale med barna om hvordan man snakker til hverandre, oppfordrer han. Ta også opp hva slags holdninger som kommer til uttrykk når deltakere blir latterliggjort. Det blir også lettere for barna å forstå at det ikke er greit å bruke de samme ordene som de hører på TV hvis man hjelper dem å analysere hvorfor slike ord brukes.

Jeg synes det er en god mulighet til å ta en mini-mediedebatt med barna. Hvorfor tror du de banner så mye i dette programmet? Jo, fordi de skal tjene penger. Forklar barna at dette antakelig er en bevisst strategi. Når de banner så mye, så skaper de debatt og får mye oppmerksomhet i media. Det tjener de penger på.

DISKUTÉR: Er det i orden at det bannes på TV?

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter