Medlemsskap i Den norske kirke krever ikke mer enn at noen bar deg til døpefonten da du var spedbarn. Andre kirkesamfunn har strengere krav.
LES OGSÅ: Kirken må stille krav
Pinsebevegelsen. For å bli medlem i Pinsebevegelsen må du la deg døpe, og samtykker ved dåpen på at du lever et liv etter Bibelens lære. Det forteller pastor i Hønefoss Tor Inge Andersen.
Begynner noen å forfekte en annen forståelse av Bibelen enn den vi står for, blir vedkommende gitt sjelesorg. Sammen finner så ledelsen og den det gjelder en løsning. Under sjelesorgen forsøker man å få en riktig forståelse av medlemmets bibelske syn, understreker han.
LES OGSÅ:
Frikirken. Frikirken har tre former for medlemsskap. For barn opp til 15 år, begrenset medlemskap og fullt medlemskap med stemmerett. For å få fullt medlemsskap med stemmerett, kreves det at man lever i samsvar med den lutherske trosbekjennelsen. Lever man ikke som en troende, blir man kalt inn til eldsterådet. Til syvende og sist er det menigheten som avgjør om man fortsatt får være medlem. Avgjørelsen kan klages inn for menighetsmøtet, og det er mulig å anke avgjørelsen herfra. Men ingen blir ufrivillig kastet helt ut av en frikirkelig menighet. Det stilles ingen krav til et begrenset medlemsskap.
LES OGSÅ: Ateist vil ut av kirken
Baptistene. For å bli fullverdig medlem i en baptistmenighet kreves det dåp på bekjennelse av tro. Barn av baptister følger foreldrenes kirketilhørighet, og blir registrert som medlemmer av Det Norske Baptistsamfunn. Noen blir stående som medlemmer uten å la seg døpe, forteller informasjonsleder Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn.
I teorien kan du fortsette å stå som medlem, selv om du bestemmer deg for å bli ateist. Det er ikke slik at vi årlig ber
medlemmer om å bekjenne sin tro, for å sjekke at den varer ved, sier Dahl.
Kvekerne. Kvekerne har ingen trosbekjennelse. Hvis du vil bli kveker, finnes det ikke noen dåp eller et skjema du kan fylle ut. Mange går på kvekernes møter i årevis uten å bli kveker selv, forteller skriver for kvekerne i Oslo, Inez Boon. Når man bestemmer seg for å bli kveker, møter man to medlemmer av trossamfunnet til en samtale.
Dette er ikke en eksaminasjon eller et forhør. Det er for å finne ut om vedkommende har valgt rett, det vil si om han eller hun opplever kvekerdom som sitt åndelige hjem, forklarer Boon.
En kveker som finner ut at han eller hun ikke tror på en Gud, vil få problemer, tror Boon. Det personlige forholdet til Gud og samtaler med andre kvekere om erfaringer med sitt eget gudsforhold står nemlig sterkt i kvekerdom.
Ingen blir kastet ut. Man må finne ut av troen sin selv, fastslår Boon.
DISKUTÉR: Bør Den norske kirke ha medlemskrav?