En mann som er over gjennomsnittlig interessert i litteratur. Omtrent slik kan leiligheten til Per A. Borglund beskrives. Bokreolene står på rekke og rad. De er fullstappede, og fyller alle veggene i stua, i loftsstua, på soverommet og kottet.
Men der stopper også likheten på Borglund og den over gjennomsnittlige bokormen. For uansett hvilken perm du trekker ut av hyllene til forlagssjefen i Aftenposten Forlag, er titlene matrelaterte. Her er alt fra Mat som smaker, Cooking for friends, Afrikas kjøkken, Wenches raske retter, Sild i Norden, Søtt og salt, Mat i Norge til Real Greek Food, for å nevne noen. Hele 6.000 kokebøker teller samlingen hans.
Før bodde jeg bare i en førsteetasje på 65 kvadratmeter. Siden måtte jeg kjøpe opp andreetasje for å få plass til alle bøkene. Det er nok siste gang at det skjer, humrer Borglund ved spisestuebordet sitt på Grønland i Oslo.
Da 48-åringen var 10 år forsøkte han å samle på frimerker, men entusiasmen dalte raskt, og å samle på ting gav ikke mersmak.
Men jeg var interessert i mat, bøker, historier, foto og design. Da jeg oppdaget kokebøker ble jeg bitt av basillen.
På kort tid begynte hyllene sakte, men sikkert å fylles opp. Kvelder, helger ja, tusenvis av timer har gått med til hobbyen siden 1999.
Jeg er alltid på utkikk. En ting er å kjøpe bøkene, men jeg blar også i dem, og registrerer dem på data.
Rekorden er å komme hjem med 75 kokebøker etter ei helg med loppemarkeder og bruktmarkeder. Men etter hvert er det blitt sjeldnere og sjeldnere at jeg har kommet over noe, og det er blitt utfordrende.