Nyheter

Norsk kirkekunst forsikret for milliardbeløp

Inventaret i norske kirker er forsikret for mellom åtte og ni milliarder kroner. Kirkekunsten er en del av denne forsikringssummen. DISKUTÈR: Hva bør kirken gjøre med verdifull kirkekunst?

Vi har ingen spesielle ordninger for kirkekunst. Den inngår som en del av kirkens inventar, sier direktør Oddvar Vik i KNIF Trygghet Forsikring A/S, som forsikrer 80 prosent av norske kirker.

LES OGSÅ: Vil ha ekspertutvalg for kunstsikring

Fullverdi. De kirkene som er forsikret gjennom KNIFs forsikringsselskap, er verdisatt til 22,4 milliarder kroner. Inventaret er forsikret for 6,8 milliarder. Totalt er kirkene som er forsikret gjennom KNIF Trygghet Forsikring en verdi på 29,2 milliarder.

Innboforsikringen skal dekke alt som finnes i kirkene. Det gjelder alt fra kirkebenker, via lydanlegg til kirkesølv og altertavler, sier Oddvar Vik.

LES OGSÅ: Stjeler fra Guds hus

Uerstattelig. Oddvar Vik nevner også at det er umulig å fastsette verdier av all kirkekunst som finnes i norsk kirker.

Mange av de kunstverkene som finnes, blir definert som uerstattelige. Når et slikt uerstattelig bilde forsvinner, må man spørre seg om hva man ønsker å ha tilbake. En løsning er å få utbetalt et pengebeløp, en annen å fraskaffe en kopi av kunstverket som er borte. Men uansett er det vanskelig å fastesette en verdi på uerstattelig verdier, sier direktør Oddvar Vik i KNIF Trygghet Forsikring.

Omsetning. Avdelingsleder Øystein Dahle i den kirkelige interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen KA legger også vekt på at en stor del av kunsten som finnes norske kirker faktisk ikke kan omsettes.

Middelalderkunst, definert som kunstverk fra før 1650, har man faktisk ikke lov til å omsette. Det aller meste av slike kunstverk som finnes i Norge, er å finne i kirker. Men siden disse bildene ikke kan omsettes, er det også vanskelig å snakke om forsikringsverdi, sier Øystein Dahle.

LES OGSÅ:

Økokrim advarte kirkene

Advart. Maleriet «La de små barn komme til meg», som ble stjålet fra Larvik kirke natt til lørdag, var ikke boltet fast. Dahle sier at kirkene på generelt grunnlag er advart mot å sikre sine kunstverk på en slik måte.

Det er et faktum at mer kirkekunst går tapt gjennom branner enn gjennom tyverier. Hvis kirkene bolter fast bilder, vil det være svært vanskelig å redde dem hvis kirken brenner. Vi har mange eksempler på at kirkekunsten er reddet ut av brennende kirkebygg. Derfor er det ingen som anbefaler at kunst blir sikret på en slik måte at den er vanskelig å redde ut i tilfelle brann, sier Øystein Dahle i KA.

LES OGSÅ: Kunstskatten var usikret

Spesifisert. IF er landets største forsikringsselskap, men de har ikke forsikret spesielt mange kirker. Men IF har lang erfaring med forsikring av store verdier. Informasjonsdirektør Jack Frostad i IF sier at hvis en bygning inneholder spesielt verdifulle gjenstander, som medfører forhøyet forsikring, bør dette spesifiseres spesielt.

I et vanlig forsikringsforhold, kan forsikringstakeren selv velge å øke forsikringsbeløpet hvis man mener at man har spesielt verdifulle kunstverk. Dette behøver ikke spesifiseres. Men når man snakker om så verdifulle kunstverk som det som ble tatt fra Larvik kirke, bør dette nevnes spesielt i avtalen, sier Jack Frostad i IF.

VÅRT LAND MENER: Den norske kirke må skaffe seg en kunstpolitikk

DISKUTÈR: Hva bør kirken gjøre med verdifull kirkekunst?

NETTMØTE:

Hva skal vi gjøre for å sikre kirken vår mot tyveri? Nettmøte med Øystein Dahle i KA torsdag. Send inn spørsmål nå

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter