Nyheter

Politimann fradømt jobben for å ha tipset medier

En politimann (57) er mister jobben og er dømt til 90 dagers fengsel for å ha lekket opplysninger om kriminalsaker til VG og Se og Hør.

Dommen mot politimannen falt i Øvre Romerike tingrett torsdag.

Politimannen fra Kongsvinger har stått tiltalt for 23 brudd på taushetsplikten og for grov uforstand i tjenesten.

Mannen skal blant annet ha levert ut bilde av den siktede i Lommemannen-saken og gitt en rekke opplysninger om etterforskningen av dobbeltdrapet på Vollheim gård i Søndre Land fra politiets datasystem Indicia.

Kjendissaker. Dels var det snakk om mediefokuserte, alvorlige straffesaker som «Lommemannsaken», dels mer kjendispregede saker som trafikkforseelser begått av Ari Behn, står det i dommen.

Det var spesielt nyhetssjef Øystein Milli i VG og en journalist i Se og Hør som hadde kontakt med politimannen, som nå er pensjonert fra politiet. I tillegg hadde han også kontakt med en fotograf i VG.

Godt orientert. I dommen pekes det på at politimannen var registrert i systemet 4. januar i fjor. I tre dager etterpå den 5., 6. og 8. januar hadde VG store oppslag om drapssaken.

Særlig stilte man seg undrende til hvor godt VG var orientert om detaljer som bare kunne skrive seg fra politiet selv. Det toppet seg da VG 26. januar 2008 trykket fotografier som måtte være politiets fangefotografier, som er tilgjengelige gjennom Indicia, står det i dommen.

Saken mot politimannen har vært behandlet i retten samtidig som rettssaken etter disse drapene er blitt holdt i Gjøvik tingrett.

«Alvorlig». Mannen må sone 30 av de 90 dagene i fengsel, resten er gjort betinget med en prøvetid på to år. Han må også betale 10.000 kroner i sakskostnader til det offentlige. I tingretten erkjente han straffskyld for tre av punktene. Han innrømmet å ha gitt bilder og opplysninger til VG.

Brudd på taushetsplikten fra en erfaren polititjenestemann i det omfang det her er snakk om, er alvorlig. Det rokker ved den grunnleggende tillit og autoritet politiet som en viktig samfunnsinstitusjon er avhengig av, skriver dommer Ola Trygve Holt.

Klandrer ikke journalistene. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener VG og Se og Hør ikke har gjort noe galt i saken.

Journalistene har ikke gjort noe ulovlig. Det er politiet som har hatt et problem her. Likevel skal ikke journalister lokke noen til å gjøre noe ulovlig, sier han.

Kokkvold har forståelse for at politiet vil tette lekkasjer som går ut over tilliten til politiet og etterforskninger. Han synes pressen heller har for lite, enn for mye kontakt med politiet, og advarer mot at dommen skal redusere kontakten ytterligere.

Faren er at dette skal virke preventivt mot de legitime forbindelsene mellom politiet og pressen, sier generalsekretæren. Han påpeker at samarbeidet mellom pressen og politiet er av stor betydning, og at kriminalreportere gjør en viktig jobb.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter