Nyheter

Biskop lot samboer bli prest

Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland har ordinert den første heterofile samboer til prest i Den norske kirke. DISKUTÉR: Bør biskopen trekke seg?

Jeg tror at det er bra at vi som jobber i kirka ikke lever så anderledes enn andre. Prester og andre kirkelige ansatte lever i samliv som tar slutt og som begynner, sier Silje Meisal (26) til NRK Nordland.

Hun startet i sin nye jobb som prest i Hamarøy etter nyttår, og lever i samboerskap sammen med faren til deres felles barn, melder Avisa Nordland.

VÅRT LAND MENER:

Illojal biskop

18. januar ble hun ordinert til prest i Den norske kirke av biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland.

Historisk. Hendelsen er historisk. Aldri tidligere har en prest som har levd åpent som heterofil samboer blitt ordinert. Dette er også i strid med Kirkens egne regler. I 1995 slo biskopene fast at en samboer ikke kan ordineres. Heller ikke prestestudenter kan være samboere hvis de vil ut i praksis.

Biskopen mener det er på tide at kirken diskuterer ekteskap og samboerskap.

Livene er ikke alltid lett å leve etter en ideal mal, det må være mulig å gi individuell vurdering. Det er grunnlaget mitt for å gjøre det jeg har gjort, sier Jørgensen til NRK Nordland.

Viser til Skriften. Preses i bispekollegiet, Olav Skjevesland viser til 1995-vedtaket.

Man forventer at ansatte i kirken lever i et ordnet samliv. Skriften begrunner samlivet mellom mann og kvinne som det ekteskapet skal være i. Det er vanlig kristen etikk, konkluderer Skjevesland.

Dette er jeg ikke glad for. Jeg liker ikke at det blir brutt med kirkens linje. Ekteskapet er rammen for samlivet i kirkene over hele verden, sier leder Nils-Tore Andersen i Kirkerådet til NRK.

DISKUTÉR: Bør biskopen trekke seg?

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter