Lager liturgi for organdonasjon
Ritualet vil gjøre det lettere å innse at mennesket er dødt, mener de danske biskopene. DISKUTÉR: Trenger vi en liturgi for organdonasjon?
- Når hjertet har stanset, pusten er opphørt og huden er kald, da vet vi instinktivt at døden er inntruffet. Derfor er det viktig at de pårørende får se den døde etter at han eller hun er kommet tilbake fra operasjonsbordet, sier sykehusprest Sørlandet sykehus i Kristiansand, Leif Kristian Drangsholt.
Anders Martinsen
De stakkars pårørende kommer i en forferdelig situasjon. De får ikke mulighet til en stille avskjed, fordi de plutselig blir fratatt sin kjære mens hjertet fortsatt må banke og organene være i live, sier biskop i Ribe, Elisabeth Dons Christensen til Kristeligt Dagblad.
I den situasjonen er det viktig at vi hjelper de pårørende med et ritual, hvor det med sykehusprestens hjelp er bønn, takk og salmesang og hvor det man trenger å høre, blir sagt, sier biskopen. Hun er også medlem av Det Etiske Råd, en offentlig oppnevnt rådgivningsgruppe.
Vanskelig. Hele bispekollegiet i Folkekirken i Danmark er enig i anbefalingen fra Det Etiske Råd, og nå starter arbeidet med å utvikle en liturgi til bruk ved organdonasjon. Sykehusprestene er bedt om å være med i prosessen, og lederen for deres forening, Svend Erik Søgaard, er positiv.
Bestill abonnement her
KJØP