Nyheter

Gullgave uten etisk garanti

Etisk forbruk synes gullsmedene gjør for lite for å garantere etiske smykker til kundene.

Smykker i sølv, gull og diamanter er populære gaver under juletreet. Men nettverket Etisk forbruk synes folk skal tenke seg nøye om før de velger en glitrende eller skinnende julegave.

Den norske gullsmedbransjen må åpne øynene opp for de massive problemene, og sørge for flere produkter som tar større hensyn til miljø og etikk, sier redaktør Eidi Ann Hansen i Etiskforbruk.no.

Ifølge Etisk forbruk bryter gull- og diamantindustrien menneskerettighetene når de henter frem og produserer smykker, i tillegg til at bransjen står for skadelige miljøutslipp og benytter seg av barnearbeid.

LES OGSÅ: Diamanter er mest populært

Kan ikke vite. Administrerende direktør Ingebjørg Alfsen i Norges gullsmedforbund sier de ønsker å ta ansvar.

Akkurat nå skjer det masse innen bransjen. Vi har blitt mye mer bevisste på sporings- og sertifiseringsordninger, sier Alfsen.

Gullsmedforbundet forholder seg til Kimberleyprosessen; en forskrift som skal sikre etisk handel med uslepne diamanter. Nå er en lignende ordning for gull og sølv på trappene. Den vil kreve at gullsmedene også kontrollerer de som leverer metaller.

Vi vil vite hvem som jobber seriøst og som kan levere oss etiske varer. Det er viktig for oss å vise at vi tar dette alvorlig, sier hun.

Alfsen mener det er helt umulig å vite sikkert om en diamant eller et gullsmykke er produsert og levert på en hundre prosent etisk måte.

Vi kan ikke kontrollere alle ledd like godt, men vi prøver, sier hun.

Dårlig utvalg. Kundene er ikke spesielt flinke til å kreve etiske smykker, ifølge Alfsen.

Det varierer hvor interesserte folk er. Hvis en film eller mediaomtale har avdekket negative forhold i smykkeproduksjon, merker vi det. Men det er jevnt over få som stiller spørsmål ved hvor diamantene eller gullet kommer fra, sier Alfsen.

Etisk forbruk mener utvalget uansett er altfor dårlig.

Det finnes kun noen få etiske smykker av gull og diamanter i det norske markedet, sier Eidi Ann Hansen, som må henvise forbrukerne til utenlandske aktører hvis de ønsker å handle etiske smykker.

Gjerne gjenbruk. Etisk forbruks tips til julegaver er brukte eller hjemmelagede smykker. Man kan også låne, enten av venninner eller av bestemor.

Ingebjørg Alfsen synes det er et godt forslag å låne smykker, men hun synes ikke folk skal være skeptiske til å kjøpe nytt i sølv, gull eller diamanter.

I flere land bidrar smykkeindustrien til å gi lokalbefolkningen en jobb å gå til. Det blir feil å tenke at diamanter alltid er uetiske, sier Alfsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter